Van de eengezinswoningen in Horst aan de Maas is ongeveer één op de drie slecht geïsoleerd. Bij appartementen is dit aandeel lager: één op de vier woningen heeft een lage isolatiewaarde. Tegelijkertijd heeft één op de zeven woningen in de gemeente juist een goede isolatie, met appartementen die hierin relatief beter presteren dan eengezinswoningen.
Buitenmuurisolatie
De beoordeling van de isolatiekwaliteit is voornamelijk gebaseerd op buitenmuurisolatie, aangezien daar de meeste gegevens over beschikbaar zijn. Hierbij wordt gekeken naar het energielabel of, bij afwezigheid daarvan, het bouwjaar van de woning. Woningen die na 2013 zijn gebouwd, worden doorgaans als goed geïsoleerd beschouwd. Huizen uit de periode 1992-2013 vallen binnen de categorie 'redelijk'.
Subsidie
Ondanks de voordelen van betere isolatie, zoals een lager energieverbruik en kostenbesparingen, wordt gevelisolatie relatief weinig toegepast in Horst aan de Maas. In het afgelopen jaar is er via subsidies ongeveer 10.314 vierkante meter aan gevels geïsoleerd, wat neerkomt op ongeveer 115 woningen. De totale subsidie hiervoor bedroeg ruim 54.000 euro. Factoren zoals vergunningsvereisten en de hoge kosten, die kunnen variëren tussen 9000 en 30.000 euro per woning, spelen mogelijk een rol in de terughoudendheid van woningbezitters om deze verbeteringen door te voeren.
Besparing
Goede isolatie levert echter aanzienlijke besparingen op. Bij een gemiddelde hoekwoning kan buitenmuurisolatie een jaarlijkse gasbesparing van ongeveer 530 kubieke meter opleveren, wat neerkomt op een besparing van circa 750 euro. Dit staat in verhouding tot het gemiddelde gasverbruik van een hoekwoning in Horst aan de Maas, dat rond de 900 kubieke meter per jaar ligt.