Bedrijf bij Greenport Venlo negeert veiligheidsregels, 460.000 euro aan boetes

Beeld: Broekmans Logistics
Broekman Logistics in Venlo, gevestigd aan de grens bij Grubbenvorst, heeft boetes van 460.000 euro gekregen vanwege overtredingen bij hun opslag van gevaarlijke producten. Daarnaast dreigt de Omgevingsdienst met een extra boete van 500.000 euro.
Niels van Rens | 18 juli 2024 09:14 | Aangepast op 18 juli 2024 09:14
Dat meldt L1 vandaag.

Zeldzaam
Zulke hoge boetes zijn zeldzaam. Bij het distributiecentrum aan de Grubbenvorsterweg werden vorig jaar 13 overtredingen vastgesteld. De vergunningvoorwaarden en veiligheidsregels werden niet nageleefd.

Niet goed gescheiden
Een probleem was het zonder vergunning opslaan van batterijen en accu's. Daarnaast werden gevaarlijke stoffen ongeoorloofd tijdelijk opgeslagen en werden werkzaamheden uitgevoerd die niet in de vergunning stonden. Inspecties toonden aan dat gevaarlijke chemische producten niet goed gescheiden waren, wat onveilig is. Volgens de regels zijn dit 'middelzware overtredingen'.

Boete
In maart vorig jaar dreigde de Omgevingsdienst na een controle met dwangsommen. Vijf maanden later voldeed Broekman Logistics nog steeds niet aan de regels, wat resulteerde in een boete van 250.000 euro. In december werden opnieuw dwangsommen opgelegd en in april dit jaar moest het bedrijf nog eens 25.000 euro betalen.

Gevaarlijke chemische stoffen
De Arbeidsinspectie en Veiligheidsregio Limburg-Noord vonden ook problemen bij Broekman Logistics. De Veiligheidsregio zag dat de registratie van gevaarlijke chemische stoffen niet op orde was. Dit leidde voor het eerst tot het incasseren van een dwangsom. Meestal lost het bedrijf de problemen snel op, maar deze keer niet, waardoor de dwangsom opliep.

Tweede boete
In juni kreeg Broekman Logistics van de Veiligheidsregio twee lasten onder dwangsom tot een maximum van 75.000 euro. Dit bedrag werd later verhoogd tot 150.000 euro. Uiteindelijk voldeed het registratiesysteem begin dit jaar aan de regels en moest het bedrijf 85.000 euro boete betalen. De Arbeidsinspectie legde nog eens 100.000 euro aan boetes op wegens andere overtredingen.

Strenge regels
De Omgevingsdienst Zuid-Limburg coördineert de controle van ongeveer veertig Limburgse Brzo-bedrijven, die met gevaarlijke chemische stoffen werken en aan strenge regels moeten voldoen. Veel van deze bedrijven liggen op industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen.

In totaal kreeg Broekman Logistics 460.000 euro aan boetes. Daarnaast dreigt er nog een dwangsom van 500.000 euro bij voortdurende overtredingen.

Niet op orde
De woordvoerder van Broekman Logistics erkent aan L1 dat het bedrijf in Venlo zaken niet op orde had. Hij zegt dat er maatregelen zijn genomen, zoals het verbeteren van automatiseringssystemen en veranderingen in het lokale management. Het bedrijf hoopt dat de extra dwangsom van 500.000 euro uiteindelijk niet betaald hoeft te worden. Het is onbekend hoeveel tijd de Omgevingsdienst hiervoor heeft gegeven.

Brzo
Broekman Logistics valt onder het Besluit risico's zware ongevallen (Brzo), de strengste regelgeving voor gevaarlijke stoffen. Bedrijven moeten de risico's van werken met deze stoffen beoordelen en voorzorgsmaatregelen nemen om mens en milieu te beschermen. Bij brand moeten hulpdiensten snel kunnen zien wat er in een gebouw ligt en in welke hoeveelheden. Daarom moet er altijd een actuele stoffenlijst beschikbaar zijn.

De Veiligheidsregio bevestigt dat de laatste twee inspecties geen overtredingen meer hebben opgeleverd op het gebied van de registratie van aanwezige gevaarlijke stoffen. De Omgevingsdienst zal later dit jaar een besluit nemen of het dossier gesloten kan worden.

Meest gelezen

Lees ook

Herfsttocht door de Peel

Op zaterdag 19 oktober organiseert Peelvrouwke Bianca een herfsttocht door de Peel.

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...

Els Kusters danst al 30 jaar met de minder mobiele medemens

Al meer dan drie decennia is Els Kusters actief betrokken bij het rolstoel-, rollator- en zitdansen....

Limburg moet in de toekomst voorzichtig omspringen met elektriciteitsvoorziening voor waterzuivering

Waterschap Limburg heeft tot op heden niet te maken gekregen met een tekort aan elektriciteit. Toch ...