“De meesterproef is het hoogste van wat je als bakker kunt bereiken,” vertelt Gommans met gepaste trots. Sinds de introductie van het examen in Nederland, zijn er slechts acht meesterboulangers en drie meesterpâtissiers geslaagd. Gommans hoopt de negende te worden. Om te slagen, moet hij een breed assortiment van zestien producten vervaardigen, variërend van zuurdesembroden en croissants tot brioches en vlaaien. “Je moet laten zien dat je alle aspecten van het vak beheerst,” legt hij uit.
Tweede poging
Toch is het niet de eerste keer dat Gommans de meesterproef aflegt. Bij een eerdere poging struikelde hij op het examen, mede door een misrekening met gist. “Ik had een pakje gist dat wat ouder was. Daardoor rezen mijn producten te langzaam,” vertelt hij eerlijk. “Ik ben enorm perfectionistisch, en als dingen niet kloppen in mijn planning, dan word ik onrustig en kunnen er foutjes insluipen.”
Voorbereiding
Maar hij voelt zich nu beter voorbereid. De afgelopen jaren volgde hij masterclasses in het buitenland om zijn technieken aan te scherpen. “Ik dacht de vorige keer dat ik er klaar voor was, maar nu ben ik het.” Naast zijn persoonlijke ambities maakt Gommans zich ook zorgen over het vak zelf. “In mijn regio, van Roermond tot Venray, zijn sinds oktober acht bakkers gestopt. Dat is enorm veel in korte tijd,” zegt hij. “We hebben simpelweg te weinig vakmensen. En daar wil ik iets aan veranderen.”
En mocht hij zijn felbegeerde titel behalen, dan gaat hij niet op zijn lauweren rusten. “Ik heb mijn vrouw beloofd dat het dan even klaar is,” grinnikt hij. “Maar er bestaat ook zoiets als een internationaal broodsommelier. Ik ben nooit uitgeleerd.”
Volgende week zal Gommans de meesterproef afleggen en op woensdag zal hij horen of hij de titel Meester Boulanger mag dragen.