Adviesrapport geluidschermen America blijkt niet te bestaan: gemeenteraad woedend

Spoor in America ProRail
De vuurdoop van nieuwe wethouder Martens verliep anders dan verwacht; hij kwam namelijk tijdens de raadsvergadering op 27 augustus met de mededeling dat eerdere uitspraken van wethouder Kuipers niet klopten en er geen adviesrapport over de geluidsschermen in America bestaat waar Kuipers in januari naar verwees.
Bregje Deckers | 28 augustus 2024 15:28 | Aangepast op 28 augustus 2024 15:28
Het gaat om een advies van Buro Kragten dat niet blijkt te bestaan. Volgens Martens is de verwarring ontstaan omdat er wel een medewerker van Kragten werkzaam was voor de gemeente. De kersverse wethouder gaf wel aan dat er een advies van Prorail ligt, waar de besluitvorming op is gebaseerd en die ook voor iedereen inzichtelijk is.

Transparante schermen
Hoewel de dorpsraad van America meermaals aandrong op het plaatsen van transparante schermen, ging het college daar niet in mee en koos voor ondoorzichtige wanden. Dit zorgde voor ongenoegen bij de dorpsraad die het daar niet bij wil laten liggen en een brief schreef om in gesprek te gaan met de nieuwe portefeuillehouder, in dit geval dus Martens.

Onvindbaar advies
In januari liet wethouder Thijs Kuipers weten dat het besluit voor niet-transparante en geluidsabsorberende schermen gebaseerd was op adviezen van ProRail en Buro Kragten. Deze adviezen van Buro Kragten zouden gedeeld worden met de gemeenteraad maar dit bleef meermaals uit. De reden volgens Martens: “Er is naar de adviezen gezocht, maar ze zijn niet gevonden. En wat bleek: ze zijn er ook helemaal niet.” De adviezen van ProRail zijn wel voor iedereen inzichtelijk.

Woede bij gemeenteraad
Hoewel enkele gemeenteraadsleden respect betuigen richting Martens voor het oppakken van dit dossier, klinken er veel kritische geluiden nadat bekend wordt dat de gemeenteraad onjuiste informatie heeft ontvangen. “Ik heb er geen woorden voor”, aldus Peter Lalieu van VVD. Joep Peeters vult zijn partijgenoot later in de vergadering aan: “Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd, wij moeten dit als raad niet pikken.” De gehele oppositie kon zich vinden in de kritische houding, maar ook de coalitie keurde de onjuiste informatie af. 
Motie
Over twee weken wordt er teruggekomen op dit onderwerp tijdens de raadsvergadering, waar door de raad eventueel een motie van treurnis of afkeuring kan worden ingediend. Martens zal voor die tijd het dossier bekijken en bespreken met het college en de dorpsraad van America. Eerder in de vergadering zei Martens wel: “Ik denk dat heroverwegen niet zoveel zin heeft omdat er geen nieuwe feiten zijn aangevoerd en we al in de uitvoerende fase zitten, maar ik ben bereid om met de dorpsraad in gesprek te gaan.”





Lees ook

Lekker Eigenwijze speurtocht bij de Locht

Openluchtmuseum de Locht organiseert in de herfstvakantie leuke en leerzame activiteiten voor kinder...

Slechte dag voor Wittenhorst in Nuenen

Het vertrouwen was hoog bij Wittenhorst, zeker na de overtuigende pot van vorige week tegen Orion (3...

Herfsttocht door de Peel

Op zaterdag 19 oktober organiseert Peelvrouwke Bianca een herfsttocht door de Peel.

Dendron College neemt maatregelen na verontreiniging drinkwater door poepbacterie

Het Dendron College in Horst heeft leerlingen en ouders snel geïnformeerd over de verontreiniging va...

Overtuigende zege Wittenhorst op Orion

Na de nederlaag van vorige week kon het eerste elftal van Wittenhorst wel weer een succesje gebruike...

Literatuurtje: Malou Holshuijsen

Met ‘De kapel in!’ wordt een nieuwe religie in de kapel van ´t Gasthoês gecreërd: een cultureel nich...