Aantal permanente bewoners vakantiehuisjes in Horst aan de Maas gestegen

Het aantal inwoners van Horst aan de Maas dat officieel in een vakantiehuisje woont, is sinds 2019 gestegen. Het zijn er nu afgerond 420, tegen 250 vijf jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal gaat dit om 1 procent van alle inwoners van deze gemeente.
Bregje Deckers | 12 september 2024 09:38 | Aangepast op 12 september 2024 09:38
In heel Nederland is het aantal vakantiehuisjesbewoners de afgelopen jaren met 14 procent toegenomen, tot iets meer dan 59.000. Het gaat daarbij om mensen die ook echt op een vakantiepark staan ingeschreven. Illegale bewoning van vakantiehuisjes is voor het CBS ook niet inzichtelijk.

Problemen
Het CBS turft de permanente bewoners van vakantieparken in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat 'sommige parken op een gegeven moment een ander publiek kunnen trekken'. Dat gaat dan bijvoorbeeld om mensen met dubieuze bedoelingen, schulden, of psychische problemen.

Inbraken
Eén op de tien permanente bewoners van vakantiehuisjes in Horst aan de Maas heeft problematische schulden. In de gemeente is dat één op 25. Van alle vakantieparkbewoners in de gemeente heeft één op de elf psychische problemen, dat is vergelijkbaar met de algemene cijfers van de gemeente. Uit cijfers van de politie blijkt dat één op de dertien diefstallen, inbraken, vernielingen, gewelds-, seksuele en drugsmisdrijven in Horst aan de Maas de afgelopen acht jaar plaatsvond op een vakantiepark, landelijk is dat ongeveer één op de honderd.

Jonger dan 25
De meeste vakantieparkbewoners in Horst aan de Maas zijn jonger dan 25 jaar, het gaat om ongeveer 90 personen. Afgerond 250 wonen er alleen. Landelijk zijn vakantiehuisbewoners relatief vaak alleenstaand, constateert het CBS en gemiddeld 47,5 jaar, vijf jaar ouder dan gemiddelde Nederlander.

Lees ook

Plâtsconcert in Horst

De Reulsberger muzikanten houden op zaterdag 28 september een ‘plâtsconcert’ in Horst.

Slagwerkgroepen te horen tijdens Horst aan de Mallets

Op zondag 6 oktober zullen vijf slagwerkgroepen de muzikale strijd aangaan in ’t Gasthoês in Horst....

Jubileum moeder en dochter Janssen bij Rode Kruis

Afgelopen zaterdag zijn er twee gewaardeerde vrijwilligers in het zonnetje gezet vanwege hun jarenla...

Aardappelfestijn bij de Locht op 15 september

Op zondag 15 september organiseert Openluchtmuseum de Locht het Aardappelfestijn, een dag vol activi...

Staking voor behoud vroegpensioen in OV: stations enige tijd leeg

De Limburgse perrons bleven woensdagochtend angstvallig leeg door de stakingen in het openbaar vervo...

Horster Proms Concert in 't Gasthoês

Dit jaar bestaat het Horster Mannenkoor 130 jaar. Dit wordt gevierd op zaterdag 9 november vanaf 20:...