Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

Winkeldiefstal: ze kijken er bij deze supermarkten niet meer van op

Supermarktmedewerkers in Sevenum en Horst kijken er al lang niet meer van op dat hun winkel regelmatig doelwit is van winkeldieven.
Bij een Sevenumse supermarkt zijn in drie weken tijd vier winkeldieven aangehouden en bij twee Horster supermarkten zijn diefstallen bijna wekelijkse kost. Jan Linders Horst geeft aan eens in de drie weken een dief te betrappen, bij de Albert Heijn in Horst hebben ze bijna elke week wel te maken met iemand die een greep in de schappen heeft gedaan.

Aanpak
Hoe de winkels met dieven omgaan, verschilt. Jumbo Phicoop Sevenum, waar de vier criminelen in de kraag werden gevat, zegt op Facebook bij elke diefstal de politie te bellen. De managers van Jan Linders Horst en Albert Heijn Horst geven aan juist veel zelf op te lossen. "Bij een ordinaire diefstal geven we een winkelverbod en bellen we de politie", zegt supermarktmanager Gabry Raats van Jan Linders Horst. "Maar er kunnen ook omstandigheden zijn waardoor we bereid zijn om naar iemands verhaal te luisteren. Het is niet niet zwart-wit", aldus Raats. In zulke gevallen, bijvoorbeeld bij dieven met verslavingsproblematiek, kunnen mensen er volgens Raats afkomen met een waarschuwing. De persoon in kwestie wordt bij volgende winkelbezoeken wel goed in de gaten gehouden.

Agressie
Winkeliers maken ook agressieve dieven mee. Zo werd assistent-supermarktmanager Harm Waterborg van Albert Heijn Horst bedreigd met een grote taser. "Als een taser van 30 centimeter begint te knetteren, schrik je wel." De man is vervolgens ontkomen, ondanks het bellen van de politie en het uitgaan van een burgernetmelding. Volgens Raats valt het in Horst nog mee met de winkelcriminaliteit. Hij heeft in stedelijke gebieden gewerkt en zegt dat winkeldiefstallen daar aan de orde van de dag zijn. 
advertentie Banner-centraal Betonstation Horst

Lees ook deze artikelen