advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Wethouder Bouten furieus over uitblijven stemming Kamer: 'Gewoonweg schandalig'

Wethouder Roy Bouten vindt dat de Tweede Kamer 'mensen wegjaagt uit de zorg' door woensdag niet te stemmen over de beloning van zorgpersoneel. Hij reageert donderdagochtend fel op de gang van zaken in de Tweede Kamer de avond ervoor.

Bouten kwam net terug van de eerste editie in de dorpentoer over dementie en mantelzorg met de documentaire 'Wei' van Ruud Lenssen. Die vond plaats in Kronenberg. "Ik bemoei me zelden met landelijke politiek. Maar dit is gewoonweg schandalig", schrijft Bouten over het gedrag van de landelijke politici in Den Haag woensdagavond.

Stemming
Daar verlieten leden van coalitiepartijen na een lang debat over de bestrijding van het coronavirus het Tweede Kamer-gebouw. Ze deden dat voordat een motie aan bod kwam over de beloning van zorgpersoneel. Er zou volgens de oppositie een hoofdelijke stemming plaatsvinden over salarisverhoging van zorgmedewerkers. Door het vertrek van de coalitie waren de benodigde 76 Kamerleden niet meer aanwezig. De oppositie sprak er woensdagavond schande van terwijl er volgens de coalitie geen afspraak was dat er op dat moment al gestemd zou worden. 

'Als de sodemieter aan de slag'
Bouten heeft een andere lezing. "Hoe jullie het doen interesseert me geen fluit, maar zorg er verdomme voor dat die mensen voldoende gewaardeerd worden. Omdat ze onmisbaar zijn. We komen duizenden handen tekort aan het bed. Regel goede arbeidsvoorwaarden. Regel goede arbeidsomstandigheden. We moeten mensen verleiden om in de zorg te gaan werken en te blijven werken. Wat jullie gisteren hebben gedaan is de mensen wegjagen van de zorg." Hij vervolgt: "Over tien jaar hebben we te weinig mantelzorgers en vrijwilligers om de zorgvraag van dan te beantwoorden. Als de sodemieter aan de slag dus. In plaats van weg te rennen voor je verantwoordelijkheid en je te verstoppen achter een nummertje."

De wethouder kwam thuis van een naar eigen zeggen positieve bijeenkomst in Kronenberg over het thema mantelzorg. Wellicht dat hij daarom 'geladen' was toen hij met dit bericht de frustratie van zich afschreef. 

Laat je reactie achter