advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Werkloosheid in gemeente stijgt fors

Horst aan de Maas heeft in een maand tijd bijna honderd inwoners met een WW-uitkering erbij gekregen. Dat is een stijging van 12 procent.

De gevolgen van de coronacrisis voor werkenden tekenden zich vandaag af in de uitkeringscijfers van het UWV. Het aantal inwoners van Horst aan de Maas met een WW-uitkering steeg in april tot 898. In maart waren dat er nog 802. Dat is een stijging van 12 procent. In april van 2019 waren er 802 inwoners met een WW-uitkering. Ten opzichte van vorig jaar is er daarmee een stijging van 3,7 procent te zien.


Sectoren
Het UWV ziet werkloosheid onder horecapersoneel, uitzendkrachten en werknemers in de cultuursector toenemen. Deze sectoren zagen hun werkzaamheden stilgelegd worden door de uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown. Jongeren onder de 27 jaar zijn relatief gezien het hardst getroffen. Omdat zij vaak een flexibel contract hebben, verliezen ze in tijden van economische neergang het eerst hun baan.

Bijstand
De gemeente staat ondertussen voor een uitdaging om de verwachte toename van het aantal bijstandsuitkeringen op te vangen. Want de WW is niet eindeloos en niet iedereen vindt op tijd weer een baan. Op dit moment ontvangen zo’n 320 mensen in Horst aan de Maas een bijstandsuitkering. In een slecht scenario komen er daar de komende tijd honderd bij. Een extra probleem vormt daarbij de aanstaande korting van het gemeentelijke bijstandsbudget door de Rijksoverheid. De gemeente moet de uitkeringen met een kleine miljoen euro minder betalen. 

Laat je reactie achter