advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Werkgroep uit zorgen over handhaving coronamaatregelen bij arbeidsmigranten

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders uit Werkgroep Huisvesting Arbeidsmigranten zijn zorgen over de handhaving van de coronamaatregelen bij arbeidsmigranten. Recente uitbraken in de vleesindustrie en fruithandel laten volgens de werkgroep zien dat de problemen urgent zijn.

"Er is bijvoorbeeld een werkgever in Horst aan de Maas die veel moeite heeft gedaan om zijn bedrijf coronaproof te maken. De uitlener, waar de arbeidskrachten vandaan komen, heeft zijn mensen niet goed ingelicht. Wat er dan vervolgens gebeurt, is dat de arbeidsmigranten in de pauze hun koffie halen in een kantine waar alles veilig is, maar zij buiten met z'n allen op een klitje gaan zitten", licht Paul Geurts van de werkgroep toe. Het college wil op dit moment nog niet op de brief reageren. Volgens een woordvoerder is het daar nog te vroeg voor, omdat het college de brief eerst moet lezen.

Wantrouwen
De werkgroep geeft aan met de arbeidsmigranten in gesprek te hebben willen gaan, maar dat er bij die groep een wantrouwen heerst. Geurts: "Ze weten niet wie wij zijn en wat we van plan zijn. Het risico is dat zij iets kritisch zeggen over hun huisvester of werkgever en dat zij uit hun woning moeten of dat ze hun baan kwijt zijn."

Strengere aanpak
Onlangs is er een positief gesprek geweest tussen de werkgroep en wethouder Roy Bouten. Toch pleit de werkroep nu voor een strengere aanpak. "Iedereen die in Horst gaat winkelen bij de supermarkten, ziet dat er busjes met arbeidsmigranten komen waar allerlei mensen uitstappen. Zij zitten echt geen anderhalve meter uit elkaar. Vervolgens lopen ze vlak langs elkaar naar de supermarkt en in de winkel houden ze geen rekening met anderen", aldus Geurts.

Laat je reactie achter