advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Californië.nu

Weg vrij voor huisvesting arbeidsmigranten Grubbenvorst

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een bestemmingsplanwijziging die de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Horsterweg in Grubbenvorst mogelijk maakt.

Essentie, PvdA en CDA stemden voor en daarmee is de weg vrij gemaakt voor een woonvoorziening voor buitenlandse arbeidskrachten van een glastuinbouwbedrijf aan de Vinkenpeelweg. Het perceel waar dit bedrijf op ligt grenst aan de Horsterweg.

Tellingen
Het voorstel bracht een bredere discussie op gang over huisvesting van arbeidsmigranten die verblijven in de zogenaamde short stay in glastuingebied Californië, waar ook de Horsterweg in ligt. Bewoners protesteerden eerder tegen een initiatief voor bijna 200 arbeidsmigranten elders in de straat. Richard van der Weegen van de PvdA wil van wethouder portefeuillehouder Rudy Tegels weten hoeveel buitenlandse werkkrachten er nu al in het gebied wonen. "Volgens onze tellingen zijn dat er meer dan 500. "Tegels moet huidige aantallen schuldig blijven en verwijst naar een nog op te tuigen dashboard, dat vanaf oktober inzage moet bieden in de cijfers rondom arbeidsmigranten. 

Omgevingsdialoog
De wethouder belooft het bestaande short stay-beleid uit 2019 te evalueren. De omgevingsdialoog, het gesprek tussen initiatiefnemer en buurt om zorgen weg te nemen, komt daarin aan bod. Dat is volgens veel fracties nu nog te veel inrichtingsverkeer: initiatiefnemers doen mededelingen in plaats van de dialoog aan te gaan met buurtbewoners. Wethouders Tegels komt in het najaar met criteria waar deze gesprekken in de toekomst aan moeten voldoen.

VVD, D66/Groenlinks en SP stemden tegen het voorstel. 

Laat je reactie achter