advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

L1

Vrouwelijke gevangene krijgt 50 euro voor gebroken hart

Een voormalig gevangene van Ter Peel in Evertsoord heeft een tegemoetkoming van 50 euro gekregen, omdat haar geregistreerd partnerschap-ceremonie onnodig lang werd uitgesteld door de gevangenisdirectie.

Het bleek een doekje voor het bloeden; haar relatie overleefde het lange wachten niet.

Gevangenisliefde
De vrouw deed al in september 2019 het verzoek om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met een man die ook in de gevangenis zat. Haar geliefde zat destijds in de Sittardse bajes. De vraag was niet óf ze het partnerschap mocht aangaan, maar of de vrouw daar verlof voor kreeg. Een geregistreerd partnerschap staat immers wettelijk gelijk aan het huwelijk. In bijzondere persoonlijke gevallen komt een gedetineerde in aanmerking voor verlof. Een huwelijk, of in dit geval een geregistreerd partnerschap, kan zo'n uitzondering zijn.

Onnodige vertraging
Nu wilden de geliefden geen grote ceremonie buiten de gevangenismuren, maar een kleine bijeenkomst in een van de twee gevangenissen. Het verzoek werd pas in februari 2020 in behandeling genomen. De vrouwelijke gevangene diende een klacht in over de gang van zaken en vond gehoor bij de beklagrechter. Die oordeelde dat de gevangenisdirectie onnodig veel tijd had genomen.

Gebroken hart
De situatie is inmiddels niet meer te herstellen voor de leiding van Ter Peel; de vrouw zit inmiddels in een andere gevangenis en de relatie is verbroken. "Nu de gevolgen van het niet, of te laat, nemen van een beslissing niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt, komt klaagster een tegemoetkoming toe van 50 euro", schrijft de beklagrechter.

Laat je reactie achter