VOG steeds vaker verplicht bij sportclubs; nu ook bij Wittenhorst

Bij steeds meer sportclubs moeten vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen, waarin staat dat hun verleden geen belemmering vormt voor de functie die zij willen uitoefenen. RKsv Wittenhorst is nu ook gestart met het invoeren hiervan.

Tot nu toe hebben 69 vrijwilligers hun VOG ingeleverd. 90 VOG’s zijn nog in behandeling. Iedere vrijwilliger die bij de Horster voetbalclub met minderjarige leden werkt, is gevraagd om een VOG in te dienen. "Eigenlijk is het al een wens van twee jaar geleden, toen de vrijwilligerscommissie in het leven is geroepen. We willen onze kinderen een zo veilig mogelijke omgeving bieden", aldus Commissiehoofd Vrijwilligerszaken Gé Peeters.

Niet waterdicht
Helemaal waterdicht is het systeem niet. Als een vrijwilliger iets uitspookt en de club hier niets over naar buiten brengt, kan die persoon zich bij een andere vereniging melden en alsnog een VOG krijgen. Peeters: "Helemaal voorkomen kunnen we niet, maar wij willen zoveel mogelijk afdekken en ervoor zorgen dat Wittenhorst een zo aantrekkelijk mogelijke club is om te sporten." Peeters pleit voor een landelijke VOG-verplichting bij sportclubs. "Op jonge leeftijd kunnen kinderen littekens oplopen voor de rest van hun leven. We moeten ervoor zorgen dat dit niet gebeurt", zegt hij.

Laat je reactie achter