Banner-TOP-Marktwijzer-2

advertentie

Corona maakt van zorginstelling permanente woonlocatie

Ouders van kinderen met een verstandelijke beperking die verblijven bij de Twinkeling in Horst, moesten onlangs door de coronamaatregelen de moeilijke keuze maken hun kind permanent in huis te nemen of op de zorglocatie te laten. Een beslissing met een grote impact op de kinderen, begeleiders en zichzelf.
Tien kinderen en jongvolwassenen verblijven normaal gesproken in deeltijd bij de zorginstelling. Nu woont de helft ervan zeven dagen per week bij de Twinkeling. De andere helft verblijft permanent bij de ouders, die daarmee alle zorgtaken op zich nemen. 

Voorwaarden
"Voor ouders was het nemen van die beslissing emotioneel zwaar", zegt Bernie Kleuskens-Vogelzangs. Zij is Dienstverlenend coördinator bij Dichterbij en is betrokken bij de begeleiding van de groep. Ook voor de organisatie waren er consequenties. "Wij moesten zorgen dat alle voorwaarden er waren. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het doen van boodschappen zodat iedereen te eten heeft en het maken van dienstroosters waardoor kinderen zeven dagen en nachten hier konden zijn." 

Plaatjes
De meeste kinderen weten volgens Kleuskens-Vogelzangs door hun handicap niet wat er aan de hand is, maar ze zien alles om zich heen wel veranderen. Cliënten die beter begrijpen wat er speelt, krijgen aan de hand van pictogrammen uitleg over de situatie. Door de plaatjes zwemmen, wandelen en ‘mama komt me halen’ staat een rood kruis. “We zeggen dat de baas van Nederland dat bepaald heeft, dat wij daar niets aan kunnen doen. Het is belangrijk dat de jongeren op ons blijven vertrouwen, ze hebben ons nodig.”

advertentie Banner-centraal H&H Marktverhuur