advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Stekker uit Omroep Horst aan de Maas

Omroep Horst aan de Maas houdt op te bestaan. "Dit betekent dat de omroep op 1 maart op zwart gaat", laat voorzitter Leon Litjens van de Raad van Toezicht weten.

De vrijwilligers van Omroep Horst aan de Maas reageren verbolgen op de berichtgeving van verschillende media dat de stekker uit de omroep gaat. Zij waren hier nog niet van op de hoogte gesteld. "Diep triest", laat een vrijwilliger weten. "Als omroep wisten wij dit nieuws niet", zegt een ander.

Totaal verrast
Dinsdagavond verscheen bij verschillende media het bericht dat de lokale omroep van Horst aan de Maas ophoudt te bestaan. "Wij zijn verbaasd dat er al publicaties over verschenen zijn, voordat we onze medewerkers en vrijwilligers in hebben kunnen lichten", laat voorzitter Leon Litjens van de Raad van Toezicht weten. Ook de gemeente geeft bij monde van een woordvoerder aan totaal verrast te zijn. Beide partijen zouden hierover nog niets aan de buitenwereld hebben gecommuniceerd.

Vrijwilligersorganisatie
In de zomer van 2019 werd Omroep Reindonk omgedoopt tot Omroep Horst aan de Maas en werd er een professionaliseringsslag gemaakt. De Raad van Toezicht maakte in november 2020 het voornemen bekend om van Omroep Horst aan de Maas vanaf 1 januari 2021 weer een vrijwilligersorganisatie te maken. "Wij concludeerden toen dat het businessplan te optimistisch was. Corona heeft ook een grote invloed gehad op de situatie", licht Litjens toe. De journalisten zagen nog wel mogelijkheden om een professionele omroep te behouden.

Verkenner
Na gesprekken tussen de gemeente, Raad van Toezicht en de journalisten, is door de gemeente in december een verkenner aangesteld. Deze persoon heeft de afgelopen twee maanden gekeken of de huidige lokale omroep een toekomst heeft. Volgens de verkenner is dat niet het geval. "Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten deze conclusie over te nemen. Ook geeft de verkenner aan dat het niet wenselijk is om de huidige omroep te laten bestaan, omdat dat een belemmering kan zijn voor een zoektocht naar iets nieuws", aldus de gemeentewoordvoerder.

'Op zwart'
Litjens: "Dit betekent dat de omroep op 1 maart op zwart gaat. We hebben de afgelopen anderhalf jaar laten zien dat we een kwaliteitssprong hebben gemaakt. Gezien de financiële situatie is er nu geen andere mogelijkheid."

Laat je reactie achter