Sluiting bibliotheek: 'Nog even een voorraadje boeken halen'

Boekenlezers waren woensdag in groten getale bij BiblioNu in Horst te vinden. Want net als onder meer theaters en bioscopen moeten bibliotheken van het kabinet minimaal twee weken dicht, waardoor er nu extra ingeslagen moest worden.

Ondanks dat directeur van BiblioNu Fons Steggink belooft dat veel diensten, waaronder de boekenuitleenservice, tijdens de sluiting doorgaan, waren er woensdag veel bezoekers in de bibliotheek in Horst. Nog even die spannende roman of vermakelijk kinderboek ophalen. "Wij slaan nu nog even een paar boeken in. Dan kunnen we even vooruit", zegt een mevrouw die haar kind mee heeft genomen. "Normaal kom ik iedere week hier, maar nu neem ik genoeg boeken mee", vertelt een andere bezoeker. 

Lezen is populair
Het is duidelijk dat veel mensen die deze woensdagmiddag in de bibliotheek zijn, zich voorbereiden op een sluiting van twee weken. Volgens de bibliotheekdirecteur worden er sowieso meer boeken gelezen in coronatijd. Steggink: "Zeker als je kijkt naar de e-books die de bibliotheekbranche aanbiedt, zie je dat er landelijk meer dan een miljoen zijn gelezen in de afgelopen periode dat we gesloten waren. Dat zijn ontwikkelingen die aangeven dat mensen meer willen lezen in tijden van corona. Ze zijn op zichzelf aangewezen en hebben meer rust om zich te verliezen in een mooi verhaal." 

BiblioNu moet een deel van de normale activiteiten vanwege de sluiting afgelasten. Mensen kunnen zoals gezegd wel boeken blijven afhalen en bijvoorbeeld webinars online volgen. 

Update 5 november: Het kabinet besloot woensdagavond op aandringen van de Tweede Kamer de bibliotheken voor bepaalde activiteiten open te houden.

Laat je reactie achter