Banner-TOP-Marktwijzer-2

advertentie

Sevenumse voetbalclub wil af van rubbergranulaat in kunstgrasveld

Bij voetbalcub Sparta '18 in Sevenum willen ze na volgend seizoen afscheid nemen van het kunstgrasveld met rubberen korrels.
De club kijkt naar alternatieven voor het huidige kunstgrasveld. "We voetballen nu voor het negende seizoen op deze ondergrond. Het veld is goedgekeurd tot en met volgend seizoen. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook het laatste", zegt Ard Willemsen van Sparta '18. Hij is in het bestuur verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden. 

Vervuilend
Als reden om verder te kijken noemt Willemsen de discussie over de schadelijke effecten die de rubberen korrels op de velden hebben voor het milieu. Die is opgelaaid nadat milieuorganisaties sportclubs voor de rechter hebben gesleept. De verenigingen zouden te weinig doen tegen de milieuschade die de korrels opleveren als ze van het veld de natuur inwaaien. De korrels, gemaakt van vermalen autobanden, liggen verspreid over de kunstgrasvelden. Ze worden gebruikt zodat de bal zich gedraagt zoals op echt gras. Per veld liggen zo’n 20.000 vermalen autobanden. Volgens onderzoek van de RIVM tasten de vervuilende stoffen in het rubber de biodiversiteit aan als ze in de natuur terechtkomen.

Samen optrekken
Sparta ‘18 en RKsv Wittenhorst hebben hun kunstgrasvelden tegelijkertijd met gemeentelijke subsidie aangeschaft. Een toekomstig alternatief wordt ook samen gekozen. Voorzitter van Wittenhorst Ron van den Bekerom laat telefonisch weten dat de Horster voetbalclub de maatschappelijke discussie volgt en die zal meewegen in de keuze voor de toekomstige ondergrond. Volgens Van den Bekerom is er nog geen definitief standpunt ingenomen en laat de voetbalclub zich in aanloop naar een besluit adviseren door specialisten. De gemeente heeft als mede-beheerder van de velden ook een stem in de keuze. Bij monde van een woordvoerder laat die weten blijvend in gesprek te zijn over dit thema en elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Maatregelen
Beide clubs nemen nu al maatregelen om te voorkomen dat de korrels in de natuur terechtkomen. Zo zijn er verharde paden om de velden, wordt er regelmatig geveegd en liggen er uitloopmatten. De gemeente heeft als mede-beheerder van de velden ook een stem in de keuze. Bij monde van een woordvoerder laat die weten blijvend in gesprek te zijn over dit thema en elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.
advertentie Banner-centraal Van Issum Media

Lees ook deze artikelen