advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Proeftuin voor blauwe bessenteelt in Broekhuizen

In Broekhuizen worden sinds kort blauwe bessen geteeld onder transparante zonnepanelen. Deze pilot moet niet alleen leiden tot klimaatneutraal werken, maar ook de planten beschermen tegen extreem weer.

Van de gemeente krijgt Hayberries voor de komende vier jaar een bijdrage van 5.000 euro uit het stimuleringsfonds voor meervoudig gebruik van landbouwgrond.

Uniek
Verder hoopt directeur Wouter Aerts nog een op subsidie van de provincie en krijgt hij hulp van drie partners bij de techniek, maar de proeftuin is grotendeels door Aerts zelf bedacht en daarom uniek. “Het is een gigantische klus geweest om te maken. Als het werkt moeten we gaan kijken hoe we het betaalbaar kunnen krijgen”, zegt Aerts.

Extreem weer
De blauwe bessen zijn gepoot in lange goten die 40 centimeter van de grond staan. De planten worden in de proeftuin beschermd tegen de brandende zon, hagel en vorst in het voorjaar.

Toekomst
Aerts vind het vooral belangrijk om op een verantwoorde manier zonnepanelen te gaan gebruiken. Volgens hem kan de teelt van blauwe bessen, maar ook van andere fruitsoorten, drastisch veranderen als de proef slaagt.

De blauwe bessenteler onderzoekt ook de mogelijkheden om in de toekomst de bessen machinaal te plukken. Over een jaar hoopt Aerts de eerste resultaten te kennen van de pilot.

Laat je reactie achter