advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

RAAP onderzoeksrapport

Prehistorische vondsten gedaan bij Sevenumse woningbouwgrond

In het gebied bij de Beatrixstraat in Sevenum zijn resten van een bijgebouw uit de prehistorie en een agrarisch gebouw uit de twaalfde eeuw gevonden.

Dit gebeurde na proefsleuvenonderzoek van archeologisch bureau RAAP in opdracht van gemeente Horst aan de Maas. Het plangebied staat ook wel bekend als plan Korenhuys, waar nu woningen worden gerealiseerd. 

Twee periodes
De resten uit de twee tijdvakken zijn verdeeld over twee vindplaatsen aangetroffen. Volgens archeologen gaat het vermoedelijk om een graanopslaglocatie uit de prehistorie, een zogenaamde spieker. Op de andere vindplaats troffen onderzoekers resten van een gebouw met een agrarische functie uit de twaalfde eeuw aan. Het is volgens het onderzoek aannemelijk dat hier akkerbouw heeft plaatsgevonden. Mogelijk werd dat gecombineerd met veeteelt. 

Woningbouw gaat door
Een van de onderzoekers is de Horster archeoloog Xavier van Dijk, die bekend is van het archeologisch onderzoek naar de familie van Wittenhorst in de Lambertuskerk. De wetenschappelijke informatie van de opgravingen is voldoende om de woningbouw van het plan Korenhuys door te laten gaan. 

Laat je reactie achter