advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Politieke weerstand tegen uitbreiding mestverwerker America

Zowel binnen de coalitie als oppositie van de gemeentelijke politiek is er weerstand tegen de uitbreiding van mestverwerker Willems uit America. "We moeten het ruggengraat hebben om te zeggen: 'je gedraagt je niet. We werken niet mee aan je verhaal.'"

Binnenkort valt er een belangrijke beslissing die bepalend kan zijn voor de uitbreiding van mestverwerker Willems uit America. Het bedrijf wil graag uitbreiden met een zogenaamde helofytenfilter, maar daar moet de gemeenteraad groen licht voor geven. Zo’n filter an sich stuit op weinig bezwaren bij raadsleden, want die zuivert afvalwater, maar voor de politiek is dit een kans om zich uit te spreken over de totale uitbreiding van het bedrijf.

'Rechtsongelijkheid'
Een deel van de gemeenteraad zal de aanvraag van de helofytenfilter willen aangrijpen om een stokje te steken voor de bedrijfsuitbreiding. Er is veel ergernis bij omwonenden over de stankoverlast die de mestverwerker veroorzaakt. Ook overtrad Willems verscheidene keren de (milieu)regels die in de vergunning zijn vastgelegd. Thijs Lenssen van D66+Groenlinks is een van de raadsleden die moeite heeft met de handelswijze van het bedrijf. "Als je ziet dat dit bedrijf honderden tonnen stikstof de lucht heeft ingeblazen zonder dat dit gevolgen heeft, dan is er toch sprake van rechtsongelijkheid", aldus Lenssen. Hij geeft daarbij het voorbeeld dat iedereen nu 100 kilometer per uur moet rijden om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Vergunning
Provincie Limburg gaat over de handhaving van de milieuregels. Het provinciebestuur heeft de voorgenomen uitbreiding van de mestverwerker al goedgekeurd. Een woordvoerder van gedeputeerde Ruud Burlet, die over vergunningen gaat, zegt het besluit van de gemeenteraad af te willen wachten. Daar zijn ook coalitiepartij Partij van de Arbeid en de SP in de oppositie tegenstander van de uitbreidingsplannen. SP-raadslid Michael van Rengs:
Ik kan het 100 procent snappen dat voor omwonenden een keer de maat vol is. Er zijn heel veel regels overtreden. Het moet een keer stoppen." Lenssen: "We moeten het ruggengraat hebben om te zeggen: 'je gedraagt je niet. We werken niet mee aan je verhaal.'"

De rest van de partijen laat in een reactie weten de raadsvergadering van 15 december af te willen wachten. Dan besluit de raad over de verklaring van geen bedenkingen.

Laat je reactie achter