advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Peelmuseum (Facebook)

Peelmuseum ondanks corona bezig met plannenmakerij

Het Peelmuseum in America is niet al te somber over het omzetverlies dat wordt geleden door de coronacrisis. Het bestuur ontkent dat het museum in zwaar weer zit en is zelfs bezig met uitbreidingsplannen.

Het Peelmuseum in America wordt net als andere musea geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Georganiseerde groepsuitjes, zoals vanuit van de Zonnebloem of kbo, zijn grotendeels afgezegd. En dat merkt de stichting achter het museum. Maar dat het museum in financieel zwaar weer zou zitten, zoals door de regionale zender L1 werd gemeld, daarvan wil de stichting niks weten.

Geen geldgebrek
"Op dit moment zit het Peelmuseum zeker niet in financiële problemen", vertelt voorzitter van het bestuur Frans Steeghs. "We proberen alles nu goed aan elkaar te breien." Volgens Steeghs is er zoals eerder door L1 geschetst inderdaad financiële tegenwind. Maar die beperkt zich volgens de stichting tot omzetverlies door groepsannuleringen. De inkomsten uit dagjesmensen, die bijvoorbeeld in de buurt op een vakantiepark verblijven, maken een hoop goed. Steeghs: "Ik ben ervan overtuigd dat als corona eenmaal voorbij is, de bezoekersaantallen weer optimaal zullen zijn."

Crowdfunding
Het Peelmuseum werkt met een begroting van zo’n 10.000 euro. Er is volgens het bestuur geen sprake van liquiditeitsproblemen. De kosten zijn laag en bovendien maakte de Rabobank 2.500 euro over uit het coöperatiefonds. Dat was niet het enige: het Peelmuseum kreeg ook geld uit de opbrengst van een benefietconcert, een crowdfundingsactie en de verkoop van wafels door de plaatselijke dagwinkel, wat aanstaande zaterdag op de rol staat.

Nieuwe plannen
Het bestuur wil niet stilzitten. Er worden plannen uitgewerkt om een bijenmuseum in te richten. Het huidige gebouw gaat daarvoor tegen de grond en een agrarisch perceel moet worden aangekocht. Daarover is de stichting nu in gesprek met de gemeente. "Vroeger werden de bijen van heinde en verre naar de Peel gebracht. Die horen erbij", aldus Steeghs.

Laat je reactie achter