advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Opvallende piek in autodiefstallen

Tien autodiefstallen per jaar, dat is het gemiddelde aantal waar de politie in Horst aan de Maas sinds 2017 werk aan heeft. De afgelopen periode werden er in de regio echter zes auto’s gestolen.

Op de Wolfsklauw en Grubbenvorsterweg in Sevenum was het de afgelopen maand raak: daar haalden autodieven een moderne auto weg. Op twee andere plekken in Horst aan de Maas en tweemaal in Maasbree gebeurde hetzelfde. Allemaal in een korte periode en met een identieke methode: keyless entry ofwel sleutelloze toegangDoor het signaal van de autosleutel te hacken bij de voordeur van de eigenaar is het openen en stelen van diens auto een fluitje van een cent.

Mazda's
"Je kunt nieuwe systemen verzinnen, maar je ziet dat het dievengilde die altijd probeert te onderscheppen. Dat is hier ook het geval", zegt Hans van Vulpen van politie Horst, Peel en Maas over keyless entry . Opvallend detail is dat bij alle diefstallen in deze regio het om modellen van Mazda ging. "De meeste autodealers hebben de systemen alweer aangepast, maar Mazda lijkt hierin achter te lopen." Eigenaren van een nieuwer model auto van dit merk zijn dus gewaarschuwd.

Daders
Vermoedelijk zit er een mobiele dadergroep achter de diefstallen. Opsporing is lastig. Van Vulpen: "Het is net een rondtrekkend circus. Die trekt heel gauw verder. Hun werkgebied is net wat groter dan dat van ons. Met gemak zitten ze morgen in Duitsland, België of Frankrijk."

Voorkomen
Het beste is de diefstallen voorkomen door als autobezitter maatregelen te treffen. Door sleutels in een metalen kastje te bewaren zijn ze bijvoorbeeld niet te hacken. Andere opties zijn de autodealer de functie te laten uitschakelen of een goedgekeurd beveiligingssysteem aan te schaffen. 

Laat je reactie achter