advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

Jos van den Broek (L1)

Opnieuw een prijs voor hoogwaterproject Ooijen-Wanssum

Het hoogwaterbeschermingsproject in Ooijen-Wanssum heeft de Gouden Piramide gewonnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de jury klopt het hele project tot in details. Dit is al de derde prijs voor Ooijen-Wanssum.

De Gouden Piramide is de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. Naast de trofee ontvangt het project 75.000 euro. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken kende de prijs donderdagmiddag toe.

Verkleining natte voeten
Op een gebied van zo'n 30 vierkante kilometer zijn een heleboel maatregelen genomen waarbij overal winst werd geboekt. Voor de natuur, de bewoners en de industrie. Maar het grootste voordeel is dat de kans op natte voeten flink wordt verkleind.

"Deze opdrachtgever heeft de noodzaak van rivierverruiming weten om te zetten in een enorme stimulans voor de kwaliteit van leven, door de oude rivierbedding weer te activeren en dat te verbinden aan een heel mooie landschappelijke ontwikkeling", aldus juryvoorzitter Floris Alkemade.

Waterpeil
Een groot gebied bij Wanssum mag voortaan onderlopen bij hoogwater en dat zorgt voor een verlaging van het waterpeil. In Broekhuizen levert dat 35 cm winst op, maar ook stroomopwaarts in Venlo (20 centimer) en zelfs in Roermond (5 centimeter).

Die verlaging was misschien net genoeg tijdens het recente hoogwater van afgelopen juli om te voorkomen dat het ziekenhuis in Venlo blank kwam te staan of dat de inwoners van de Hambeek bij Roermond natte voeten zouden krijgen.

Laat je reactie achter