advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Omwonenden spoor America blij met komst geluidsschermen, maar ook kritisch

Al jarenlang ondervinden de inwoners van America veel hinder van alle voorbijrazende treinen. Zij zijn blij dat er geluidsschermen komen om de overlast terug te dringen. Toch klinkt er vanuit het dorp ook kritiek.

"Wij zijn niet blij dat het dorp straks in tweeën gedeeld wordt. Dat is wel een punt waar nog goed naar gekeken zal moeten worden", aldus Guy Derks van de werkgroep Spoor America. Volgens wethouder Eric Beurskens hoeven de inwoners zich daar geen zorgen over te maken: "Ik denk dat het wel meevalt. De bewoners die aan de kerkzijde wonen hebben al hele hoge hagen gemaakt, dus zij zullen de schermen waarschijnlijk niet eens zien. Aan de andere kant wonen de bewoners wat verder weg en kijken ze er makkelijker overheen. Bij de overweg komen er lagere schermen, vanwege de verkeersveiligheid."

Soort geluidsscherm
Volgens Derks en de werkgroep zouden er schermen moeten komen waar deels doorheen gekeken kan worden. Er ligt nu een voorstel van ProRail op tafel voor een volledig dicht scherm. Volgens wethouder Beurskens waren alle partijen, ook de inwoners van America, het hierover eens. De keuze voor een soort geluidsscherm ligt trouwens nog niet vast; een besluit wordt genomen naar aanleiding van een aantal bijeenkomsten van ProRail en de gemeente met de inwoners. Woensdagavond vindt de eerste bijeenkomst plaats.

Onderzoek
De werkgroep Spoor America is ook nog in gesprek met het RIVM. Dat instituut gaat onderzoek doen naar de overlast die omwonenden ervaren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de trillingen, het woongenot en de gezondheid.

De bouw van de geluidsschermen moet in 2021 starten. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen eind 2021 gemonteerd en aangesloten zijn.

Laat je reactie achter