advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Nieuw natuurgebied als compensatie voor gekapte bomen Kronenberg

Kronenberg krijgt minimaal 25 hectare aan nieuw natuurgebied terug voor de bomen die gekapt zijn ten gunste van de paardenroute van Grandorse. Tot woede van veel Kronenbergers moest hiervoor zo'n 6 hectare bos wijken.

"Het bos is kapot. Het is niet meer herkenbaar zoals het was." Frans Houwen van burgerinitiatief Leefbaarheid Kronenberg en Evertsoord drukt dinsdagmiddag de ergernis van inwoners over de aangelegde paardenroute van Grandorse uit. Hier bij een van toegangspoorten van het hippisch gebied begint deze zogenaamde eventingroute, waar ruiters met hun paarden overheen gaan. Zo'n 6 hectare aan bomen die deel uitmaken van Kronenbergs bosgebied moesten plaatsmaken. Dat leidde tot woede en ergernis bij veel Kronenbergers, die niks van de plannen afwisten. 

Amper gecommuniceerd
Houwen: "Vooral de communicatie is misgegaan. Die is er amper geweest. Daardoor zijn veel mensen uit Kronenberg verrast." De gemeente, die over de vergunning van de aangelegde route gaat, geeft toe dat er hier fouten zijn gemaakt. "We hadden aan de voorkant meer aandacht moeten besteden aan het inlichten van inwoners", zegt Bas van de Lisdonk, specialist Groen- en natuurtechniek bij de gemeente. "Dat hadden we gewoon beter moeten doen." 

Nieuw natuurgebied
De partijen gaan nu samen kijken naar de invulling van de nieuwe natuur die wordt aangeplant. Het doel is om een gebied met veel biodiversiteit aan te leggen in de Peelbergen. Het bewonersinitiatief krijgt daarbij inspraak. "We hebben aangedrongen op excuses van de gemeente. Die hebben we ook gekregen", aldus Houwen. "Dat is voor ons voldoende grond om samen naar de toekomst te kijken." 

De bedoeling is dat in het najaar de eerste nieuwe bomen worden geplant. Hier zijn nog wel enkele bestemmingsplanwijzigingen voor nodig, omdat agrarisch gebied moet worden omgeturnd tot natuurgebied.

Laat je reactie achter