advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Image'n Media

Natuurbrand bij Griendtsveen 'grootste ooit in Nederland'

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost betitelt de brand die woedt in de Mariapeel en Deurnese Peel bij Griendtsveen als de grootste natuurbrand in Nederland ooit.

De crisisorganisatie zegt dit op de website van gemeente Deurne, dat als belangrijkste communicatieplatform is aangewezen. Het is volgens de Veiligheidsregio moeilijk om exacte afmetingen van het verbande peelgebied te geven. Eerder vandaag werd er gesproken over minimaal 400 hectare afgebrand natuurgebied. 

Moeilijk te controleren
"De brand is niet onder controle en heeft flink om zich heen gegrepen", zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost woensdagmiddag. "We zijn nog niet afgeschaald en beschouwen het als een zeer grote natuurbrand die heel moeilijk te controleren is."

'Offensieve aanpak'
Het blussen van de brand gebeurt net als voorgaande dagen vooral vanuit de lucht. Chinook-helikopters van Defensie vliegen af en aan en storten met grote bluszakken tienduizenden liters water over de brandhaard. Zogenaamde stoplijnen met natte, omvergeploegde grond worden gecreëerd, in de hoop dat de brand deze niet zal passeren. "Het is een offensieve aanpak. Met als uitgangspunt dat we niks volop laten uitbranden. De ontoegankelijkheid van het terrein en de stevige wind zijn belemmerende factoren. Gelukkig is de wind vandaag iets minder krachtig", aldus de woordvoerder.  

Ondergronds
De brand heeft op sommige stukken nu ook ondergrondse veenlagen bereikt. "Daar woekert het. Dat maakt de bestrijding op die locaties moeilijker. Het is daar natuurlijk een combinatie van veen en organische resten onder het oppervlak met brandbare eigenschappen. "

Bekijk hieronder de reportage over de natuurbrand bij Griendtsveen uit Het Nieuws van woensdag:

Laat je reactie achter