advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

iStock

Nafluiten en sissen wordt strafbaar als seksuele intimidatie

Nafluiten en sissen zal in de toekomst beschouwd worden als een vorm van seksuele intimidatie, maar Suzan van der Aa, hoogleraar Straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht, heeft bedenkingen bij het wetsvoorstel daarover.

Dat zei ze maandag in het tv-programma L1mburg Centraal.

Gemiddeld krijgen drie op de vier vrouwen te maken met seksuele intimidatie in hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het European Agency of Fundamental Rights. Een nieuw wetsvoorstel moet seksuele intimidatie strafbaar maken. Het gaat zowel om seksuele intimidatie op straat als op internet en via social media-kanalen als Twitter en Facebook.

Flirten
"Het is goed dat hier iets aan wordt gedaan, al heb ik wel mijn bedenkingen op bepaalde punten", zegt Suzan van der Aa, hoogleraar Straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht. "Sommige vormen van intimidatie zijn heel duidelijk, zoals obscene handgebaren. Maar soms is het minder duidelijk of iets valt onder intimidatie of bijvoorbeeld gewoon flirten is."

Fluiten was bij ons bijvoorbeeld jarenlang gewoon, tegenwoordig wordt het steeds meer als onwenselijk ervaren. Terwijl in andere culturen fluiten naar vrouwen juist nog steeds gezien wordt als een compliment.

Intimidatie op werkvloer
Daarnaast vraagt Van der Aa zich af waarom seksuele intimidatie op de werkvloer niet door Minister Grapperhaus in het wetsvoorstel wordt aangepakt. "De collega die net iets te vaak zijn hand op je schouders legt, of je baas die maar blijft aandringen om met je uit te gaan eten. Deze vormen van intimidatie die komen ook vaak voor, maar zijn momenteel nog niet strafbaar gesteld."

Wanneer de wet in werking treedt, is nog onbekend.

Laat je reactie achter