advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Mogelijk zonneweides en windturbines tussen A73 en Maaslijn, ook nabij Peel

De gemeente wil kijken of er tussen de A73 en Maaslijn en Middenpeelweg en Mariapeel zonneweides en windturbines kunnen komen.

In die gebieden kijkt een onafhankelijke gebiedsverkenner de komende tijd met bewoners en andere belanghebbenden naar de mogelijkheden voor de opwekking van zonne- en windenergie. Dat staat in het concept Kader voor Opwekken voor Duurzame Elektriciteit (KODE), die dinsdagavond door de gemeenteraad werd besproken. 

350 hectare
In KODE kiest de gemeente vooral voor opwekking uit zonneweides (75 procent) op het grondgebied tussen de A73 en Maaslijn enerzijds en Middenpeelweg en Mariapeel. De resterende 25 procent van de gewonnen energie moet uit grote windturbines komen. In totaal gaat het om 350 hectare grond die bezet wordt door zonneweides en 7 windmolens. "Deze gebieden lijken het meest gunstig vanwege het soort landschap, de koppelkansen, afstand tot woningen en aanwezige structuren", zo is te lezen in een persbericht. 

Daken niet genoeg
Gemeenten moeten vanwege klimaatdoelstellingen de energietransitie op eigen grondgebied vormgeven. Horst aan de Maas kijkt naast het uitbreiden van het aantal zonnepanelen op daken naar grootschalige opwekking van duurzame energie. Want als alle daken van Horst aan de Maas vol liggen met zonnepanelen, wordt maar 8 procent van het totale energieverbuik opgewekt. 

In november stemt de gemeenteraad over de plannen.

Laat je reactie achter