advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Middelbare scholen open: looproutes, kleine groepen en nog vooral digitaal les

Leerlingen van het voortgezet onderwijs gingen dinsdag na weken van les op afstand weer naar school. Spreiden van leerlingen is voor de scholen het devies en dat betekent dat de schoolgebouwen nog vrij verlaten aanvoelen.

Het Dendron College ontving dinsdag zo'n driehonderd leerlingen die in kleine groepjes van ongeveer tien leerlingen via aparte ingangen en looproutes de klaslokalen betrokken. Daar stonden hun tafels uit elkaar en waren ze voor het eerst weer lijfelijk in een ruimte met hun leerkracht. Die gaf de lessen op hetzelfde moment live digitaal aan de rest, nog steeds tweederde van de klas. De groep die vandaag in de klas les kreeg, volgt hem de volgende keer thuis via het scherm en zo rouleert het door. Het gevolg is een vrij beperkt gevuld schoolgebouw aan de Gebroeders van Doornelaan waar het onderwijs langzaam weer op de 'oude' manier wordt opgestart.

Maatregelen
"Zoals je merkt is het erg rustig", zegt teamleider Leon van Rengs van het Dendron College. "Dadelijk is het pauze. Maar ook dan zal het wel zo blijven, want de leerlingen blijven in het lokaal. Geen gezamenlijke lunch en zo min mogelijk verkeer in de school. Als er verkeer is, gaat dat zo veel mogelijk via de looproutes." Zowel het Dendron College als het Citaverde College hebben in hun gebouwen maatregelen genomen zoals het aanleggen van looproutes en desinfectiepunten en het openzetten van ramen en deuren. Dit en onder meer het spreiden van mensen moet voorkomen dat het coronavirus zich manifesteert.

Praktisch
Op het Citaverde College waren dinsdag nog geen leerlingen welkom. Hier starten de lessen op woensdag. Ook op de vmbo- en mbo-school krijgen leerlingen zo veel mogelijk gespreid les en zijn ze onderverdeeld in kleine groepen. In het eerste gesprek tussen mentor en leerling zal de balans worden opgemaakt, want het kan zijn dat er in de afgelopen periode achterstanden zijn ontstaan. "Leerlingen gaan daarna vooral aan de slag in de technieklokalen met praktisch onderwijs", vertelt directeur Ivo Hartgerink. Dit is het soort onderwijs dat de afgelopen periode niet heeft kunnen doorgaan. "Docenten kunnen op afstand opdrachten klaarzetten en leerlingen kunnen die inleveren, maar praktisch dingen maken is lastiger als je thuis niet de materialen en middelen hebt."


Digitaal onderwijs gaat door
Het lesgeven op afstand via de online leeromgevingen is ook na vandaag een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Op het Dendron College vindt nog steeds tweederde van het totale onderwijsaanbod digitaal plaats. Zowel de scholen als leerlingen zijn wel te spreken over de online vorm, die ze zichzelf noodgedwongen in korte tijd meester moesten maken.

Een klein aantal leerkrachten van beide scholen gaat nog niet voor de klas staan omdat zij in een risicogroep zitten. Maar de meesten kijken uit naar de resterende maand van het schooljaar. 

Laat je reactie achter