advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Mestverwerker America mag uitbreiden van provincie; omwonenden in beroep

Mestverwerker Agro America heeft van de provincie groen licht gekregen om uit te breiden. Omwonenden laten het er niet bij zitten en gaan in beroep. Zij klagen al jaren over stankoverlast.

Na de uitbreiding kan Agro America 450.000 ton mest per jaar gaan verwerken. Dat is ongeveer zes keer zoveel als in de oude vergunning is toegestaan.

Stank
"Ongelooflijk dat dit allemaal kan. De stank is dusdanig geen pretje dat mensen die bij ons op bezoek komen erdoor weggaan", vertelt Anja Janssen. Zij woont samen met haar man pal achter de mestverwerker. Ook omwonende Peter Janssen is de stank beu. Zijn kritiek op de gemeente en provincie laat niets te raden over. "Ze laten ons gewoon in de kou staan. Alle klachten en meldingen worden aan de kant geschoven", meent hij.

Meer verwerkt dan toegestaan
De gemeente en provincie steggelen al lange tijd over de uitbreidingsplannen. Horst aan de Maas is tegen de vergunning, omdat daardoor ook mest uit de verre omgeving van America aangevoerd kan worden. Die bovenregionale functie is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. Ook zou het bedrijf jarenlang veel meer mest hebben verwerkt dan is toegestaan. Wethouder Thijs Kuipers wil nog niet zeggen of de gemeente ook in beroep gaat. Hij geeft aan eerst het besluit van de provincie beter te willen bekijken.

Weerstand
Zowel binnen de coalitie als oppositie van de gemeenteraad in Horst aan de Maas is er al langere tijd weerstand tegen de uitbreiding van de Americaanse mestverwerker. Verschillende partijen hekelen het overschrijden van de toegestane verwerkte hoeveelheid mest en vinden daarom dat de maat vol is.

Maatregelen
De provincie is van mening dat het bedrijf van Henk Willems belangrijke maatregelen heeft genomen om de overlast te verminderen. Het gaat daarbij om een betere luchtwasser-installatie en het dichten van gaten en kieren.

Laat je reactie achter