Lottummer "experimenteert" met hennepvezel
Akkerbouwer Rob de Boer uit Lottum is er van overtuigd: de teelt van vezelhennep kan nieuwe verdienmodellen opleveren voor akkerbouwers. In een gesprek met het LLTB zegt hij dat hij hiermee al enige tijd experimenteert.
Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa. Toch is er een groot verschil: de verkoop van wiet is illegaal terwijl de handel in hennep volkomen legaal is.
Eeuwenoud product
Het gebruik van hennepvezel is al eeuwenoud: zoals de fabricage van scheepskabels en netten voor de visvangst. De vezelhennep werd eeuwenlang verbouwd bij veel boerderijen in Zuidwest-Nederland op hennepakkers. En nu dus ook in Lottum.
Legale hennep uit Lottum
De broers Rob en Niek van het familiebedrijf
Gebroeders de Boer uit Lottum zaaiden in het afgelopen jaar aan Horsterweg in Lottum een perceel in met vier hectare vezelhennep. En wie langs het perceel rijdt vraagt zich misschien af waarom de gemeente of politie geen actie onderneemt.
Voor de duidelijkheid: de hennep op dit perceel bevat géén THC en CBD, dé bestandsmiddelen waardoor de hennep een totaal andere functie krijgt dan de geestverruimende en 'strafbare' variant.
‘Om onze bedrijven gezond te houden, moeten we naar gewassen waarvan meerdere componenten zijn te verwerken en te gebruiken richting diverse afzetmarkten’ aldus Rob de Boer.
Product met veel toepassingen
Vezelhennep is een eenjarige plant die kan worden verwerkt tot grondstoffen voor tal van (industriële) toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan touw, jute en veevoer. En kunnen de houterige delen van de plant gebruikt worden als bodembedekker tegen onkruid. De vezels zelf worden gebruikt voor isolatiemateriaal in uw woning of in de vervaardiging van kleding. En de olie uit het zaad is weer te gebruiken in de keuken voor over salades, in smoothies of de pasta.
Investeringen door keten-partners
Volgens de akkerbouwer en loonwerker uit Lottum ligt er een grote uitdaging om partijen samen te brengen om te investeren in een verwerkings- en afzetketen. "Er zijn al lijntjes gelegd, bijvoorbeeld met partijen in de textielbranche, maar het houdt niet over", aldus Rob de Boer in het gesprek met de LLTB.
‘Nieuwe Teelten, Nieuwe Waarde'
Diezelfde LLTB is kartrekker in het project ‘Nieuwe Teelten, Nieuwe Waarde’. Doel van het project is het onderzoek welke niet-traditionele gewassen kansen bieden voor nieuwe verdienmodellen in de plantaardige sectoren.
Vier hectare oogsten
Telers, verwerkers en afnemers die gezamenlijk onder de teelt, de verwerking en de afzet van vezelhennepproducten de schouders zetten
. Dat is volgens Rob de Boer nodig. ‘Ook moeten zij bereid zijn te investeren en risico’s te dragen. Deze kun je niet alleen bij boeren leggen. De partijen delen dan gezamenlijk in de opbrengsten", besluit de Lottumer, die binnen enkele weken de eerste vier hectare van zijn perceel hoopt te kunnen oogsten.
Het hele gesprek met Rob de Boer leest u op de website van de LLTB
Laat je reactie achter