advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Leerlingen terug in leslokalen: 'Lang naar uitgekeken'

De basisscholen zijn deze maandag na een periode van thuisonderwijs weer open gegaan voor leerlingen. Ouders, leerkrachten en de leerlingen zelf zijn blij dat de lessen weer gewoon in de klaslokalen worden gevolgd.

"Yes, we mogen weer naar school", prijkt er maandagochtend op de deur van een van de leslokalen van Kindcentrum STIP. Het is niet duidelijk of de leerlingen deze tekst zelf hebben opgehangen. Het zou goed kunnen. "Je vrienden heb je al wat langer niet gezien", zegt achtstegroeper Rins. "Daarom kun je ook niet echt na school met ze afspreken." Hij heeft het naar school gaan wel gemist. Net zoals zijn klasgenoot Kevin. "Hier krijg je goede uitleg en begrip van de juffen en meesters." 

Pittig
Ouders, leerkrachten en leerlingen lijken blij te zijn dat de scholen weer geopend zijn. "Ze zijn acht weken thuis geweest. Dat is langer dan een zomervakantie", zegt een ouder die maandagochtend haar kinderen af zette bij basisschool De Twister in Horst. "Ik ben blij dat ze weer naar school kunnen en de leerkrachten hun werk kunnen doen. En ik thuis mijn eigen taken." Een andere moeder vond het thuisonderwijs 'pittig'. "Je moet je toch eerst inlezen voordat je alles begrijpt. Ik ben geen docent." 

'Spannend'
Ruud Leurs is schooldirecteur van de vestigingen van Kindcentrum STIP in Tienray, Swolgen en Sint Anna in Blitterswijck. "Het is een hele fijne dag waar we lang naar uitgekeken hebben", zegt Leurs. "Natuurlijk spannend en we moeten er op een goede manier voor iedereen mee omgaan."

Maatregelen
STIP valt onder scholenkoepel Dynamiek en die kiest op zijn scholen in Horst aan de Maas voor een continurooster. Broertjes en zusjes komen op dezelfde dagen naar school, anderhalve meter is tussen de leerlingen niet nodig maar geldt wel voor leraren en er is extra aandacht voor hygiëne. Uit een peiling van DUO Onderwijsonderzoek & Advies bleek vorige week dat een derde van de leerkrachten het heropenen van de scholen onverantwoord vindt. Te vroeg vinden sommigen, omdat onder meer het RIVM onderzoek naar besmetting binnen gezinnen nog niet is afgerond. Directeur Leurs zegt dat er binnen zijn docententeam er een klein deel wat huiveriger is. "Voor hen zijn er voorzieningen zoals spatschermen getroffen." Volgens Leurs zijn de meeste ouders er gerust op dat het veilig is om hun kind naar school te brengen.

Laat je reactie achter