Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

Knops zet handtekening onder streektalenconvenant

Hegelsommer en tijdelijk minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops was gisteren een van de ondertekenaars van een convenant dat de Limburgse taal een steuntje in de rug moet geven.

De Provincie Limburg en het Rijk hebben woensdag in Venlo hun handtekening gezet onder het convenant om zo onze streektalen levend te houden.

Tweetaligheid bevordert slimheid

Volgens Raymond Knops, die hier was als minister van Binnenlandse Zaken (hij vervangt voorlopig Kasja Ollongren, red.) profiteren kinderen die in het dialect zijn opgevoed daarvan. "Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die tweetalig zijn opgevoed, daar voordeel van hebben en hogere cito-scores halen dan kinderen die alleen in het ABN worden opgevoed."

50.000 euro voor kinderboeken

Het woensdag getekende convenant zet de voordelen van dialect op een rij, inclusief de inspanningen die het Rijk en Provincie al doen. Ook kondigen de overheden concrete acties en projecten aan voor de komende jaren. Al wordt nog niet duidelijk wat die inhouden. Minister Knops bracht wel alvast 25.000 euro subsidie mee voor stimulering van de Limburgse taal. Gedeputeerde Ger Koopmans verdubbelde dat bedrag en stelde dat het geld gebruikt gaat worden voor projecten voor Limburgstalige kinderboeken en kinderliedjes.

advertentie Banner-centraal Van Issum Media

Lees ook deze artikelen