Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

'Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) uit Hegelsom is in de periode dat hij Kamerlid was bevoordeeld bij de koop van de grond voor zijn huis. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en De Limburger.
Knops kocht de grond in 2010 van een onderneming die sinds 2002 bestuurd wordt door voormalig gedeputeerden van de provincie Limburg. De deal zou de huidige staatssecretaris uit Hegelsom een voordeel van tienduizenden euro's hebben opgeleverd. Het bedrijf verkoopt in Limburg bouwkavels volgens de zogeheten 'ruimte-voor-ruimteregeling'; op de plek van een gesloopte varkensstal in het buitengebied wordt dan een groot landhuis gebouwd. Met de opbrengst van deze huizen verdient de provincie de subsidie terug die uitgekeerd is voor het slopen van de stallen.

Notaris
De woonbestemming voor het huis van Knops zou uiteindelijk zijn uitgekomen op 1.500 vierkante meter, terwijl andere deelnemers aan de regeling 1.000 vierkante meter ontvingen. Knops hoefde van het bedrijf slechts 750 vierkante meter af te rekenen bij de notaris. Na de levering is het perceel door het Kadaster 'definitief opgemeten'. Knops en het bedrijf zouden volgens NRC en De Limburger toen hebben aangegeven dat de gekochte bouwkavel 1.175 vierkante meter groot was; 425 vierkante meter groter dan waarvoor was betaald.

Geen voordeel
In een verklaring aan NRC schrijft Knops dat de deal hem geen voordeel heeft opgeleverd. De Hegelsommer geeft aan dat hij in zijn tijd als Kamerlid een door de regeling bepaalde 'marktconforme eenheidsprijs' heeft betaald. Dat het aantal vierkante meters dat is vastgesteld door het Kadaster afwijkt van de hoeveelheid grond in de notariële akte, zou volgens Knops niet aan hem maar aan de gemeente liggen.
advertentie Banner-centraal Horst Centrum