Banner-TOP-Marktwijzer-2

advertentie

Kleine campinghouder dupe van verhoogde toeristenbelasting

Het lage tarief toeristenbelasting wordt vanaf volgend jaar afgeschaft. Kleine toeristische ondernemers in Horst aan de Maas worden hierdoor verplicht hun gasten het hoge tarief te vragen.
In bedragen betekent dit een verhoging van de 86 cent naar 1,55 euro per persoon per nacht.

Vragen
"Op dit moment betalen gasten een keurige 86 cent, maar zou dit bijna het dubbele worden dan ga ik denk ik wel vragen krijgen", zegt Monique Lauterfeld. Zij runt met haar man een bescheiden camping aan de Broekhuizerdijk in Melderslo en is een van de kleine ondernemers die met het hoge tarief van de toeristenbelasting te maken krijgen.

Verdienmodel
Voor de gemeente is het verhogen van de toeristenbelasting een manier om meer inkomsten te genereren. Mensen die verblijven op campings en andere kleine accommodaties maken net zo veel gebruik van de openbare voorzieningen als hotelgasten die nu al het hoge tarief betalen, beargumenteert de gemeente haar keuze om de tarieven gelijk te trekken. 

"Dat is absoluut waar", reageert Lauterfeld. "Maar het is wel wat anders of je als toerist in een hotel 1,55 euro betaalt op een bedrag van 75 euro of hetzelfde bedrag op 15 euro bij ons. Dat is gewoon 10 procent."

Kleine factor
Wethouder Thijs Kuipers van financiën noemt de verhoogde toeristenbelasting 'een hele kleine factor' voor toeristen in Horst aan de Maas. "Ze komen in een gemeente met fantastische voorzieningen, een heleboel interessante activiteiten en mooie natuur."

Suze Nijenhuis, die nu op Lauterfelds camping verblijft, is het daar niet mee eens. "Het loopt de spuigaten uit", zegt ze. "Bij ons in Twente doen ze dit ook en zijn mensen ook tegen een verhoging."
advertentie Banner-centraal Betonstation Horst