advertentie BANNER-TOP-Crowdfunding-Bankrekening

Jaarrekening gemeente: 'Ondanks corona positief eindsaldo'

De gemeente Horst aan de Maas heeft 2020 afgesloten met een positief saldo van 900.000 euro. Dat staat in de jaarrekening.

Door corona maakte de gemeente in 2020 extra kosten, bijvoorbeeld voor de ondersteuning van bedrijven, maatschappelijke organisaties en verenigingen en het handhaven van de coronaregels. "Om snel te kunnen schakelen hebben we in maart vorig jaar 1 miljoen euro vrijgemaakt uit de Algemene Reserve", is te lezen in de jaarrekening.

Minder inkomsten
Aan de andere kant zijn er bij de gemeente minder inkomsten binnengekomen uit bijvoorbeeld de verhuur van gemeentelijke accommodaties en toeristenbelasting. "In totaal ging het om een kleine 4 miljoen euro aan extra kosten en minder inkomsten. Het Rijk heeft ons hierin ondersteund, maar die ondersteuning is lager dan de extra kosten die we hebben gemaakt. Dit betekent dat de gemeente in 2020 zelf 1,4 miljoen euro heeft bijgedragen aan taken en maatregelen in het kader van corona."

Projecten en activiteiten
Sommige projecten konden vanwege de pandemie niet gestart of afgemaakt worden. "Bijvoorbeeld activiteiten om het toerisme in Horst aan de Maas te stimuleren." Door de vertraging in dit soort projecten heeft de gemeente ongeveer 3 miljoen euro minder kosten gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om dit bedrag over te hevelen naar 2021.

Als het aan het college ligt, wordt het positieve eindsaldo van 900.000 euro toegevoegd aan de Algemene Reserve. De gemeenteraad neemt hierover nog een besluit.

Laat je reactie achter