advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Horsternaren verdeeld over CoronaMelder-app

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt zo’n 10.000 keer per dag iemand in Nederland een melding van de CoronaMelder. Dat is de app die mensen waarschuwt als zij bij iemand in de buurt zijn geweest die positief is getest op het coronavirus. De CoronaMelder is inmiddels door 3,7 miljoen Nederlanders gedownload. Maar hoe zit dat in Horst aan de Maas?

"Ik heb 'm op mijn telefoon staan, omdat ik denk dat het verstandig is", zegt een voorbijganger. Een andere passant geeft aan dat ze de app heeft gedownload, omdat anderen het ook gedaan hebben. Maar er zijn ook mensen die nog geen gebruik maken van de CoronaMelder. Een mevrouw zegt: "Ik weet niet hoe dat moet en mijn zoon is er niet, dus ik kan het ook niet vragen." Een andere Horsternaar twijfelt nog of hij de app gaat downloaden: "Waar komen die gegevens overal terecht? Ik weet het niet. Voorlopig doe ik het nog even niet."

Melding
Alleen als je in de buurt bent geweest van iemand die corona heeft en diegene ook de app gebruikt, krijg je een melding. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft de CoronaMelder nog niet geïnstalleerd en dat betekent dus ook dat er voor de meerderheid van de besmettingen geen melding uitgaat via de app.

Bluetooth
De app werkt via Bluetooth, maar juist aan die technologie zit ook een nadeel. Bluetooth heeft een bereik van maximaal tien meter. De CoronaMelder meet de sterkte van het signaal en schat daarmee de afstand tussen de personen in. Volgens het ministerie is 70 procent van de mensen die een melding krijgt binnen anderhalve meter van een besmet persoon geweest. Bij een proef kregen mensen zelfs tot tien meter afstand een melding, maar dat komt volgens het ministerie vrijwel nooit voor.

Laat je reactie achter