Horeca-ondernemers positief over vooruitzichten
Bij twee horeca-ondernemers uit Horst en Meterik is er tevredenheid dat ze van het kabinet per 1 juni weer open mogen. "We zijn blij met het perspectief, maar hopen dat de overheid het overblijvende omzetverlies blijft dekken."
De terrassen gaan per 1 juni open en vanaf die datum mogen cafés en restaurants maximaal dertig man binnen hebben. Vanaf juli gaat dat aantal naar honderd bezoekers. "We zijn blij dat we weer gasten mogen ontvangen", zegt Jules Francken. Hij runt Liesbeth's Grand Café met zijn compagnons. Kroegbaas Ger Kleuskens van het gelijknamige café in Meterik is ook blij dat de deuren binnenkort weer open mogen. "Het is mooi dat we weer open kunnen. Daar snakken veel mensen naar."
Maatregelen
De twee horeca-ondernemers wacht wel een uitdaging om vanaf juni hun zaken goed te organiseren zodat de maatregelen in acht worden genomen. Kleuskens heeft als eigenaar van een dorpskroeg in Meterik te maken met een andere realiteit als Francken, die een grote eet- en drinkgelegenheid runt. De ruimte in het cafe van Kleuskens is beperkt. Kleuskens hoopt dat mensen zelf de verantwoordelijkheid nemen. Maar illusies maakt hij niet. Hij verwacht niet dat mensen elkaar aanspreken. "Het is in zo'n dorp toch een beetje een ons kent ons gebeuren. Mensen schromen zich om elkaar daarover aan te spreken."
Toekomst
Blij zijn de twee dat ze in ieder geval weer aan de slag kunnen. Francken. "We kunnen voorlopig waarschijnlijk wel nog maar een gedeelte van de omzet draaien. We hopen dus dat de overheid ons blijft steunen, al gaat het om het compenseren van de personeelskosten." Kleuskens zit al 34 jaar met zijn kroeg in hartje plek Meterik en heeft 'spek op de ribben' opgebouwd. "Ook voor ons is het zaak dat het niet te lang moet duren. Maar we kunnen het wel redden."
Laat je reactie achter