advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

GGD: Veel jongeren uit deze gemeente drinken alcohol

Hoewel het alcoholgebruik onder jongeren die in deze gemeente wonen de afgelopen jaren is gedaald, drinkt de jeugd van Horst aan de Maas nog altijd relatief veel in vergelijking met andere regio's.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 van GGD Limburg-Noord. Hieraan nemen middelbare scholieren uit de tweede en vierde klas deel.

Daling alcoholgebruik
De positieve noot is dat er onder jongeren in Horst aan de Maas nog altijd een daling van alcohol- en drugsgebruik is. Ook beginnen ze later met drinken. Aan de andere kant heeft Horst aan de Maas nog altijd de reputatie van overmatig drinkende jongeren. Zo heeft 39 procent van de jeugd hier in de laatste vier weken gedronken, waar het landelijke gemiddelde blijft steken op 27 procent. 30 procent noemt het zelfs bingedrinken en 22 procent van de jongeren geeft aan in de laatste vier weken dronken te zijn geweest. Dit tegenover respectievelijk 23 en 15 procent van de jongeren in Nederland. 

Hoge 'oudertolerantie'
Mogelijk is er een relatie met het gemak waarmee ouders hun kinderen alcohol laten drinken. Van de ondervraagde ouders in Horst aan de Maas zegt 40 procent goed te keuren dat hun kinderen thuis, op een feestje of in het weekend een glaasje drinken. De overheid wil de komende jaren iets doen aan de oudertolerantie via voorlichting. Verder moeten controles en handhavend optreden in horeca en keten alcoholgebruik terugdringen. 

Laat je reactie achter