advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

DJI

Gevangene tegen koning: 'Hier misschien beter dan buiten'

Het digitale bezoek van koning Willem-Alexander aan de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord gaf vijf gedetineerden de kans met het staatshoofd te praten. Ze spraken over corona, gemis én Skype.

De koning sprak donderdag via een videoverbinding met de gevangenisdirectie, een groep medewerkers, leden van de Commissie van Toezicht en dus vijf gevangenen. Dat schrijft 1Limburg.

Uurtje luchten
Het staatshoofd was met name benieuwd naar de impact van het coronavirus op het leven in de gevangenis. "Ik werk op een afdeling met zestig gedetineerden, daar is een coronabesmetting geweest", zei een gevangenismedewerkster. "Dan moeten al die mensen in isolatie op eigen cel. Ze mogen niet douchen, krijgen geen programma, geen bezoek. Alleen een uurtje luchten."

Quarantaine
Daarnaast moeten gevangenen bij binnenkomst acht dagen in quarantaine. Ze verblijven dan 23 uur per dag op een cel van vierkante meter, liet gevangenisdirecteur Arend de Korte de koning zien. Dergelijke maatregelen hebben volgens de medewerkers grote impact. "Maar er is gelukkig ook veel begrip. Mensen in de gevangenis volgen het nieuws natuurlijk ook."

Eén familie
Dat bleek ook tijdens het gesprek tussen de koning en vijf vrouwelijke gevangenen. "We zijn hier één familie, dus we zijn de hele dag met zijn allen in één ruimte. Wat dat betreft hebben we het hier misschien wel beter dan buiten", zei een 81-jarige gedetineerde. "Alleen: als je bijvoorbeeld op vrijdag om 16:00 je cel in moet en er de volgende dag pas om 13:00 uur uit mag... dat is wel een lange ruk."

DJI

Geen verbinding
Op dat vlak zien de vrouwen graag iets meer speling. Ook gaven ze de koning mee dat de Skype-verbinding, die het gebrek aan bezoek tijdens corona moet compenseren, wel erg vaak hapert. "Een veelgehoorde klacht. We zijn druk bezig alle wifi-verbindingen op niveau te krijgen", zei directeur De Korte. "Verder zorgen ze netjes voor ons, hoor", vulde de 81-jarige gevangene aan.

Laat je reactie achter