Banner-TOP-Marktwijzer-3

advertentie

Gemeentebegroting: verhoging belastingen, sociale voorzieningen op peil

Gemeente Horst aan de Maas moet een aantal harde keuzes maken om de gemeentebegroting dit jaar sluitend te krijgen, onder meer vanwege tegenvallende inkomsten van het Rijk, klimaatverandering en gestegen kosten in het sociaal domein.

Een van de meest concrete veranderingen is het verhogen van de gemeentelijke belastingen. Een gemiddeld Horster gezin betaalt vanaf 2020 jaarlijks 60 euro meer voor de afvalstoffen- en rioolheffingen. 

Lastenverzwaring
"Die extra lasten komen voort uit het feit dat de inzameling- en verwerkingskosten behoorlijk zijn toegenomen en dat we investeringen aan het rioolstelsel moeten doen", vertelt verantwoordelijk wethouder Thijs Kuipers (Financiën). Kuipers snapt dat deze lastenverzwaring teleurstellend is voor mensen na het goede nieuws tijdens Prinsjesdag, waar zijn landelijke collega-politici juist een lastenverlichting aankondigden. "Maar dat is wel de werkelijkheid waarin we leven. Het gros van de gemeenten in Nederland heeft zware financiële tegenwind, terwijl de miljarden bij het Rijk tegen de plinten klotsen."

Toeristenbelasting
De gemeente wil de ondersteuning en zorg die ze binnen het sociaal domein biedt aan inwoners op peil houden, ondanks een financieel tekort vanwege een tegenvallende bijdrage van het Rijk. In de zoektocht naar meer inkomsten verhoogt de gemeente daarnaast de toeristenbelasting. Het lage tarief verdwijnt, waardoor vakantiegangers in Horst aan de Maas altijd het hoge tarief van 1,43 euro gaan betalen. "We blijven desondanks een fantastische plek voor toeristen om naar toe te komen", zegt Kuipers. 
advertentie Banner-centraal Vakgarage Middenpeel