advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

'Gebied bij Mariapeel ongeschikt voor zonnepark'

De gemeente wacht een uitdaging om mensen in Evertsoord enthousiast te krijgen voor de komst van een zonneweide in hun omgeving. Het is een van de twee stukken grondgebied die nu verkend worden als locatie voor energie-opwekking via wind en zon.

Om te voorzien in de toekomstige energiebehoefte van Horst aan de Maas is het volgens de gemeente nodig om 350 hectare grondgebied vol te leggen met zonnepanelen en daarnaast zeven windturbines neer te zetten. De gemeente verkent nu twee gebieden om deze duurzame energieopwekking gestalte te geven: grond tussen de A73 en Maaslijn enerzijds en het gebied ten westen van de Middenpeelweg richting de Mariapeel. 

Afstand
"Wij hebben gekozen voor gebieden die zich qua structuur van het landschap zich het meest lenen voor grootschalige energieprojecten", aldus wethouder Thijs Kuipers. Een tweede criteria is volgens Kuipers de afstand tot bebouwing. Een windturbine mag bijvoorbeeld niet dichter dan 400 meter van een woning komen te staan. Hij moet daarnaast minimaal een kilometer van de dorpskern af liggen.

'Mariapeel ongeschikt'
Evertsoord ligt midden in een van de aangewezen gebieden. Daar volgt het dorpsplatform de ontwikkelingen' met argusogen, zoals vaak gebeurt bij dit soort grootschalige initiatieven. "Wij vinden dat het gebied Mariapeel ongeschikt voor deze functie is", laat Agata Siwek van dorpsplatform Evertsoord weten. "De Mariapeel is een beschermd Natura2000-gebied en het plaatsen van zonnepanelen gaat de omgeving beïnvloeden. Wij zijn daarnaast van mening dat het geen goed idee is om het gebied aan zijn huidige agrarische functie te onttrekken om er een energiecentrale van te maken. Er wordt in Evertsoord volop geboerd, er is geen meter grond die er braak ligt."

Inspraak
Kuipers stelt dat natuurorganisaties, dorpsraden en omwonenden nog inspraak gaan krijgen. De gemeenteraad moet de koers in november eerst verder vaststellen. De wethouder ziet potentie in energieprojecten voor inwoners, omdat die geld kunnen genereren waarmee andere ontwikkelingen in en om de kernen bekostigd kunnen worden. "We willen mensen betrekken bij de energieprojecten en ze vragen welke toekomst zij voor het gebied zien."

Laat je reactie achter