advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Californië B.V.

Faillissement voor aardwarmteproject in Grubbenvorst aangevraagd

Aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen (CLG) Geothermie in Grubbenvorst heeft faillissement aangevraagd.

Met het project dat in 2015 van ging start zorgden twee putten van ruim twee kilometer diep voor de verwarming van circa 40 hectare kassen in glastuinbouwgebied Californië.

Aardbeving
Vanwege een lichte beving op zes kilometer diepte in de nabijheid van de aardwarmteinstallatie in augustus 2018 ligt de productie van duurzame energie nu al twee jaar stil.

Staatstoezicht blokkeert hervatting
Van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) mag het project niet worden hervat omdat er onvoldoende wetenschappelijke gegevens zijn over de ondergrondse situatie ter plaatse om daar verantwoord aardwarmte te kunnen winnen. Staatstoezicht stelt dat de onzekerheid over de kans op aardbevingen te groot blijft. Ook rapporten van CLG die zouden aantonen dat de winning op een verantwoorde manier kan hebben de situatie nog niet veranderd.

Geen zicht op besluit
Volgens CLG zou het ministerie van EZK voor 1 oktober formeel beslissen op het verzoek om de winning van aardwarmte te hervatten. “Op dit moment is echter nog geen ontwerpbesluit beschikbaar, waardoor er nog geen zicht is op een formeel besluit. Overleg met SodM en het ministerie lijkt te bevestigen dat de beoogde instemming ook niet gaat komen”, zegt Californië BV. Het faillissement is nu aangevraagd door directie en aandeelhouders omdat er volgens hun geen zicht is op herstel van inkomsten op korte of middellange termijn.

De tuinbouwbedrijven die werden verwarmd door het aardwarmteproject gebruiken de laatste twee jaar weer warmtekrachtinstallaties. Samen met de provincie Limburg en brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland gaan ze kijken naar de ontstane situatie en de mogelijkheden om op termijn hun bedrijven van duurzame warmte te voorzien.

Laat je reactie achter