Eerste kraanvogeljong ooit in de Peel: 'Dit is uniek'
In de Mariapeel vliegt sinds kort voor het eerst in de geschiedenis een kraanvogeljong rond.
"We waren heel erg verrast door de geboorte", vertelt boswachter Rick Verrijt.
De kraanvogel heeft zich sinds 2015 definitief gehuisvest in de Peel, maar tot broedsucces kwam het niet.
Nest
Tot dit voorjaar. "Dan komen jaarlijks de eerste koppels naar de Mariapeel en starten ze met het verkennen van het gebied. Maar al snel daarna zagen we dat ze een nest aan het maken waren." Van de twee jongen heeft één het niet overleefd. De nog levende jonge kraanvogel maakt het goed. Samen met zijn ouders vliegt hij inmiddels de hele Peel door.
'Heel uniek'
Kraanvogels komen vooral in het noorden van Nederland voor. "Het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe is een echte hotspot. Daar zitten jaarlijks zo'n zeven koppeltjes die jongen kunnen voortbrengen. Het is heel uniek dat het nu eindelijk in het zuiden van het land gebeurt."
Hoogveen en moeras
Verrijt vindt de kraanvogel een bijzondere verschijning. "Het is sowieso al een heel markant dier om te zien. En als ze overvliegen kun je ze herkennen aan het mooie trompettergeluid dat ze maken." De vogel houdt van hoogveen en moeras. De boswachter is er dan ook trots op dat de kraanvogel de Mariapeel heeft uitgekozen als broedgebied. "Dit geeft aan dat we op de goede weg zijn. In de Peel werken we er hard aan om het gebied moerassig te krijgen en hoogveen te herstellen."
Gebieden afgesloten voor publiek
Vanwege de aanwezigheid van het kraanvogeljong heeft Staatsbosbeheer sommige gebieden in de Mariapeel afgesloten voor publiek. "Kraanvogels zijn heel erg gevoelig voor verstoring.
Als er mensen door dit gebied lopen, verplaatst de vogel zich meteen verder het bos in. Elke vorm van verstoring kan funest zijn voor het jong."
Laat je reactie achter