advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Dynamiek onderzoekt leidingen basisscholen

Dynamiek Scholengroep gaat zeven van zijn basisscholen in Horst aan de Maas onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke loden waterleidingen.

Het bestuur heeft daarvoor deze week opdracht gegeven. In een reactie zegt Dynamiek-bestuurder Jos Baggen 'niet in kaart te hebben' of er daadwerkelijk loden leidingen in de panden aanwezig zijn. Het gaat om schoolgebouwen in Griendtsveen, Tienray, Sevenum, Hegelsom en Horst.

Rapport
De Gezondheidsraad kwam in november met een rapport over de schadelijke effecten van lood in drinkwater. Zelfs lage concentraties lood zijn volgens de Gezondsheidsraad schadelijk voor kinderen tot zeven jaar. Langdurige inname bij deze groep kan leiden tot het verlies van IQ tot vijf punten.

Zeven scholen
De schadelijke waterleidingen komen voor in gebouwen van voor 1960. Het onderzoek van Dynamiek vindt plaats op de basisscholen De Horizon en De Dobbelsteen in Sevenum, twee gebouwen van De Doolgaard in Horst, Kindcentrum Stip in Tienray, basisschool de Driehoek in Griendtsveen en Onder de Linde in Hegelsom. Verder wordt de school in Blitterswijck van Dynamiek onderzocht. 

Berichtgeving
De aanleiding voor het onderzoek van Dynamiek is berichtgeving van de NOS, zegt bestuurder Baggen. Vorige week publiceerde het medium een reeks artikelen over loden leidingen op een aantal scholen in Utrecht. Daar bleek op zes basisscholen een concentratie lood te zijn aangetroffen. Leerlingen mochten vervolgens niet meer uit de kraan drinken.

Rol gemeente
Uit een enquête van de NOS blijkt dat zeker 165 gemeenten niet weten of en hoeveel gebouwen er binnen de grenzen met loden waterleidingen zijn. Gemeente Horst aan de Maas heeft niet op de enquête gereageerd omdat het verzoek volgens een woordvoerder 'niet op de goede plek is binnengekomen.' De zegsman stelde eerder deze week na vragen van Omroep Horst aan de Maas dat er in deze gemeente geen gebouwen met loden waterleidingen meer zijn. Of dat klopt is niet duidelijk, nu Dynamiek zijn schoolgebouwen gaat onderzoeken omdat de kennis om aan te tonen dat het niet zo is, ontbreekt. 

Het onderzoek laat de scholengroep uitvoeren door een externe partij en moet op 21 februari klaar zijn. D66+Groenlinks heeft inmiddels vragen over het onderwerp gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. 

Laat je reactie achter