Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

'Drugsgebruik leerlingen speelt zich vooral buiten schoolmuren af'

De leerlingen van het Dendron College die drugs gebruiken doen dat vooral als zij niet op school zijn. De groep gebruikers lijkt daarnaast niet groter te zijn dan op andere scholen.
Dat beeld komt naar voren uit interviews met onder meer GGD-Noord Limburg, Vincent van Gogh, de politie en de school zelf.

Onrust
Uitspraken van leerlingen tijdens het project Zinnige Zaken enkele weken geleden vormden de basis van onrust over het middelengebruik op de school. Leerlingen trokken zelf aan de bel over het drugsgebruik op school en daar buiten. Ze worden regelmatig geconfronteerd met drugsgebruik om zich heen. De onrust leefde deze week weer op na publicaties in de media met een interview van een van de betrokken leerlingen. Er zouden joints worden gerookt voor of na de lessen of zelfs een pilletje of snuifje worden geregeld op school, zei de anonieme leerling.

Probleem
De vraag is hoe groot het drugsprobleem op het Dendron College werkelijk is. De schoolleiding erkent dat er een probleem is, maar neemt afstand van het idee dat dit vooral op hun school gebeurt. "Ik denk dat er niet één middelbare school in Nederland is die niet met deze problematiek te maken heeft", zegt teamleider bovenbouw Jos van der Donk. "We staan middenin de samenleving, dus we krijgen ermee te maken."

Blowtje
Feit is dat er vorige week zes Dendron-leerlingen zijn gesnapt die hadden geblowd. De school bevestigt dat zij zijn geschorst en dat er met hen een serieus gesprek wordt gevoerd. Het Dendron College zegt verder dat het aantal drugsgerelateerde incidenten dat binnen de schoolmuren plaatsvindt, beperkt is. Dit beeld wordt bevestigd door GGD-Noord Limburg. Er zijn volgens de GGD geen aanwijzigingen dat het Dendron College een groter drugsprobleem dan andere scholen heeft. Sterker, onder jongeren in Horst aan de Maas wordt volgens de GGD niet veel gerookt, gesnoven of geslikt. "Ik kan me voorstellen dat er in de beleving van sommige leerlingen veel wordt gebruikt, maar er is echt een hele grote groep die zich niet aan drugs waagt", zegt adviseur publieke gezondheid Adorien van Doeschate. Verder laat Politie Limburg in een reactie weten dat er de afgelopen periode geen drugs in beslag zijn genomen op het Dendron College en dat er ook geen meldingen van drugsgebruik op de school zijn binnengekomen.

'Geen dealers in de gang'
Enkele leerlingen vinden de ophef die dinsdag in de media ontstond, overdreven. "Het is echt niet zo dat hier op elke hoek van de gang een dealer staat", zegt een vwo-leerling. "Ik vind het nogal opgeblazen wat er nu wordt geroepen", vertelt een havo-leerlinge. Als er iets wordt gebruikt, vindt dit vooral plaats tijdens het uitgaan of op een andere plek buiten school, menen deze leerlingen. Dit wordt bevestigd door de GGD. Een stijgende trend nemen ze bij de gezondheidsdienst niet waar. Enkele leerlingen geven wel aan dat ze weten bij wie ze moeten aankloppen als ze middelen willen kopen . "Je komt er makkelijk aan, maar niet per sé in de klas", vertelt een van hen.

Voorlichting
Volgens preventiewerker Ellen Honings van Vincent van Gogh is er in Horst aan de Maas al veel voorlichting aan ouders en leraren over dit thema. "Er zijn al best veel ouderavonden geweest over het onderwerp. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de rol van ouders en hoe het gesprek met je kind aan te gaan als je iets vermoedt."

Wel aanpakken

Recente gebeurtenissen en uitspraken van de leerlingen tijdens Zinnige Zaken in het gemeentehuis zijn voor de school evengoed aanleiding om samen met de gemeente en de leerlingen zelf in actie te komen tegen drugsgebruik. De burgemeester gaat binnenkort in gesprek met de jongeren om een start te maken met een aanpak. 
advertentie Banner-centraal Vakgarage Middenpeel