Vrije Val: 'De kermis in de kleine dorpen van Horst aan de Maas gaat verdwijnen'
Een aantal dorpen in de gemeente Horst aan de Maas heeft dit jaar geen beste kermis gehad. Zo stonden er in Hegelsom en Broekhuizen twee attracties. Waar ligt dit aan? Heeft de kermis nog wel toekomst in de kleine dorpen? Of verdwijnen ze in de loop der jaren?
Omroep Horst aan de Maas besloot deze vragen uit te zoeken en sprak met burgemeester Ryan Palmen, de organisatie van de kermis in Hegelsom en Broekhuizen, de Kermisbond en een aantal exploitanten.
Minder ondernemingen
Niet alleen in de gemeente Horst aan de Maas gaat het slecht met de kermis, de kermisexploitanten in heel Nederland hebben er last van. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er dit jaar ruim 1.500 kermissen staan gepland. Sinds 2017 is het aantal ondernemingen met een kermisattractie met 7% gedaald. De oorzaak van de daling ligt onder meer bij de coronacrisis, zegt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK). "Tijdens de coronapandemie is een aantal ondernemers uit de kermisbranche wat anders gaan doen, zoals hovenierswerk of werken in de bouw. Pensioengerechtigde ondernemers raakten gewend aan hun vrije tijd en keerden niet terug op de kermis. Door deze ontwikkelingen is een aantal kermisattracties verkocht en zijn enkele attracties helemaal gestopt."

Aantal ondernemingen met een kermisattractie in Nederland (2017-2022) Kamer van Koophandel
Koppelcontracten
Net voor de coronapandemie kreeg de gemeente Horst aan de Maas het te druk. Er waren te weinig werknemers in dienst die een goede kermis in elk dorp konden organiseren. Jarenlang deed de gemeente dit zelf, maar door een personeelstekort besloot het de diensten uit te besteden aan Bureau De Kermisgids, een bedrijf uit Alphen aan de Rijn. Het bedrijf hield zich minder aan de koppelcontracten die de gemeenten voorheen had met de exploitanten. Als een exploitant wilde staan op de grotere kermissen (Horst, Sevenum en Grubbenvorst), moest het ook de kleine dorpen aandoen.
Geen bezoekers
Volgens Lubach ligt de oorzaak van de neergang van de kermis in de kleine kernen vooral bij de inwoner zelf. "Als je een willekeurige inwoner vraagt of hij of zij wil dat de kermis behouden blijft in het dorp, dan zegt iedereen ja. Maar als je ze dan vraagt of ze dan ook naar de kermis gaan en geld uitgeven, dan krijg je hele andere antwoorden."
In eigen handen
De conclusie: "De kermis in de kleine dorpen van Horst aan de Maas gaat verdwijnen", zegt Lubach. De toekomst van de kermis in de kleine kernen hebben de dorpelingen zelf in handen.
Laat je reactie achter