advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

Coronacrisis dwingt ook uitvaartondernemers tot aanpassingen

Vanwege de coronauitbraak hebben de supermarkten een limiet gesteld aan het aantal klanten in de winkel en is in treinen nog maar 35 procent van de zitplaatsen in gebruik. Ook de uitvaartsector heeft aanpassingen gedaan.

"Een spannende tijd. Iedereen zoekt naar de balans hoe te werk te gaan. We proberen zoveel mogelijk te doen waarvoor we bedoeld zijn. Uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM", vertelt uitvaartbegeleider Bob Noten. Vanwege het coronavirus mogen er op dit moment maximaal 30 mensen bij een uitvaartdienst aanwezig zijn en moeten zij minimaal anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Het ergste vind ik dat het rouwproces nu anders gaat dan eigenlijk de bedoeling is.

• Uitvaartbegeleider Bob Noten

Besmettelijk
Noten heeft in zijn uitvaartcentra al een aantal afscheidsdiensten verzorgd van mensen die overleden zijn aan het virus. Op de vraag hoe besmettelijk een overleden coronapatiënt nog is, antwoordt hij: "De ene zegt 72 uur, de ander helemaal niet meer. Wij gaan uit van een bepaald aantal uren. Dat houdt ook in dat we de nabestaanden adviseren om bijvoorbeeld niet te gaan knuffelen. Het ergste vind ik dat het rouwproces nu anders gaat dan eigenlijk de bedoeling is."

'Mondkapjes en schorten'
Het nieuwe uitvaartcentrum in het voormalige gemeentehuis in Grubbenvorst zou in deze periode officieel geopend worden. Dat loopt nu allemaal even anders. Je zou misschien denken dat de uitvaartbranche er door de crisis financieel op vooruitgaat. Toch is dat volgens Noten niet zo: "Omdat het op dit moment enorm veel geld kost om mondkapjes en schorten aan te schaffen."

Laat je reactie achter