advertentie BANNER-TOP-NIEUW ADRES

Ambitie gemeente: binnen vijf jaar 1.000 nieuwe woningen

Het college van burgemeester en wethouders wil binnen vijf jaar 1.000 nieuwe woningen realiseren in Horst aan de Maas. Dat staat in het 'Masterplan Wonen 2021-2025' van wethouder Rudy Tegels.

In de plannen is ruimte voor sociale huurwoningen (30 procent), vrije-sectorhuurwoningen (30 procent) en koopwoningen (40 procent).

'Bouwen waar behoefte is'
Net als op veel andere plekken staat de woningmarkt in Horst aan de Maas behoorlijk onder druk. Vooral starters grijpen mis. Uit een steekproef van de gemeente blijkt dat er in Horst aan de Maas op dit moment slechts zeven woningen onder de 200.000 euro te koop staan. Mede daarom komt de gemeente nu met de ambitie om binnen vijf jaar 1.000 nieuwe woningen te realiseren, verspreid over de zestien dorpen. "Tot een aantal jaren terug bouwden we alleen in de grote kernen. Dat laten we nu los. Er komen nieuwe woningen in de dorpen waar aangetoond wordt dat er behoefte is", aldus Tegels.

In actie
Eén van die dorpen is Lottum. Daar waren eerst geen plannen, totdat Johan Vullings en een aantal andere jongeren uit het dorp in actie kwamen. Vullings: "De gemeente gaf een aantal jaren terug een presentatie. Daarin werd duidelijk dat er op het gebied van woningbouw weinig perspectief was in Lottum. Naar aanleiding van die avond zijn wij een initiatief gestart." De groep wil namelijk graag in het dorp blijven wonen. Het is de bedoeling dat er volgend jaar gestart wordt met de bouw van een nieuwe woonwijk op een stuk grond naast de Horsterdijk. "Het is fijn dat de gemeente ons idee nu meeneemt in de woningbouwplannen", vertelt Vullings.

Gezondere balans
"Op dit moment staat zo'n 0,5 procent van de woningvoorraad te koop of te huur. Bij een gezonde woningmarkt zou dit minstens 2 procent moeten zijn", aldus Tegels. De wethouder hoopt met meer aanbod een gezondere balans op de woningmarkt te creëren. "Ik vind het schrikbarend dat bijvoorbeeld een hardwerkende politieagent of verpleegster met een gemiddeld salaris nu geen woning kan betalen. Daar moeten we echt verandering in brengen Iedereen moet weer iets te kiezen hebben."

Combinatie
In Lottum sluiten steeds meer mensen aan bij het initiatief van Vullings. Hij vertelt: "Daarom hebben we met vier personen een bestuur gevormd. Wij stippelen het hele plan verder uit. Daarnaast zijn er veel geïnteresseerden, die we als bestuur op de hoogte houden van de ontwikkelingen." Ook de dorpsraad heeft zich inmiddels bij Vullings gemeld. Op de locatie aan de Horsterdijk komt een combinatie van starterswoningen, vrijstaande woningen en woonhofjes voor ouderen. "We horen namelijk steeds vaker dat ouderen naar het 'grotere' Horst vertrekken, terwijl zij eigenlijk liever in Lottum zouden blijven wonen", aldus de initiatiefnemer.

Energieneutraal
In 2050 moeten alle woningen in Horst aan de Maas energieneutraal zijn. Toch staat die ambitie niet voorop bij de woningbouwplannen. Wethouder Tegels: "Wij kiezen er nu bewust voor om eerst te werken aan de balans van de woningmarkt. Over vijf jaar kijken we welke opgaves er dan voor ons liggen. Het probleem is nu eerst dat er veel te weinig woningen zijn."

Laat je reactie achter