Banner-TOP-Marktwijzer-1

advertentie

Aftrap project om meer inwoners te leren lezen en schrijven

In de bibliotheek in Horst is woensdag Taalakkoord gestart. Een project om laaggeletterdheid onder inwoners van Horst aan de Maas en Venray aan te pakken.
In Horst aan de Maas hebben zo’n 2.500 mensen in de leeftijd van 16 tot en met 65 jaar moeite met lezen en schrijven, blijkt uit onderzoek.

Belemmeringen
Twee derde van de laaggeletterden in de gemeente is in Nederland geboren. In veel gevallen vormt dit voor deze mensen een belemmering om volwaardig mee te doen in de samenleving. Daarnaast loopt deze doelgroep grotere gezondheidsrisico’s en is er een grotere kans op schuldenproblematiek.

Signalering
Het Taalakkoord is een samenwerking van de twee gemeentes met Gilde Educatie, Synthese, BilbioNu en Stichting Lezen & Schrijven. De partijen ontvangen van provincie Limburg een subsidie. Hiervan zijn een taalcoördinator en een taalconsulent ingehuurd, die onder meer mensen gaan opsporen die slecht zijn met taal. Er rust nog steeds een groot taboe op laaggeletterdheid.

In onderstaande reportage is ook het verhaal van Boy Jacobs uit Sevenum te zien. Hij maakt al met succes gebruik van de taallessen van BiblioNu.
advertentie Banner-centraal Pand 16

Lees ook deze artikelen