advertentie BANNER-TOP-Adverteren bij Omroep HadM

5.000 zonnepanelen in Griendtsveen stap dichterbij

De realisatie van een zonneweide met 5.000 zonnepanelen op de voormalige voetbalvelden in Griendtsveen is een stap dichterbij. De gemeenteraad heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering het principebesluit van het college van burgemeester en wethouders goedgekeurd, om garantstelling te verlenen voor het project.

Voor financiering van duurzaamheidsprojecten geldt dat 20 procent gedekt moet zijn door eigen inbreng (participaties of aandelen) en de overige 80 procent door externe financiering. De BNG Bank wil een lening verstrekken, onder de voorwaarde dat de gemeente garant staat voor eventuele tekorten. De verschillende Horster partijen noemden het project in Griendtsveen tijdens de raadsvergadering een 'mooie stap naar een energiezuinig Horst aan de Maas'. Alleen de fractie van de SP stemde tegen het principebesluit van het college. "Wij zijn geen voorstander van een zonneweide. Nog lang niet alle daken van woningen en bedrijven in de gemeente liggen vol met zonnepanelen", aldus SP-fractievoorzitter Sonja van Giersbergen.

Subsidies
De 5.000 zonnepanelen in Griendtsveen zijn goed voor een jaarproductie van 1.662.500 kilowattuur (kWh). Reindonk Energie & Co hoopt halverwege dit jaar te kunnen starten met de bouw van de zonneweide aan de Lavendellaan. Voor het realiseren van het project hebben de provincie en het Rijk subsidies verleend. In het voormalige clubgebouw op het sportpark moet de dagbesteding van een maatschappelijke instelling een plek krijgen.

Klimaatdoelstellingen
Gemeenten moeten vanwege klimaatdoelstellingen de energietransitie op eigen grondgebied vormgeven. Horst aan de Maas kijkt naast het uitbreiden van het aantal zonnepanelen op daken naar grootschalige opwekking van duurzame energie. Want als alle daken in de gemeente vol liggen met zonnepanelen, wordt maar 8 procent van het totale energieverbruik opgewekt.

Laat je reactie achter